Druga video-konferencija predstavnika Fudbalskog saveza BiH i klubova-učesnika Premijer lige BiH održana je danas, piše Mondo.ba.

Nastavak elitnih takmičenja na tlu BiH i dalje je “u magli”, što je u izjavi za portal Mondo potvrdio i predsjednik Borca i član Izvršnog odbora FS BiH Vico Zeljković.

“Nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci, iako Fudbalski savez ima dobre namjere da se sezona završi na terenu, kako je i planirano. Međutim, ja, iskreno, nisam optimista”, rekao je Zeljković, a potom i obrazložio svoj stav:

“Prvi razlog zbog kojeg je nemoguće praviti konkretne planove je činjenica da je kod na snazi još uvijek vanredno stanje. Ako ne može da se igra u Banjoj Luci, ne može ni u Sarajevu, Zenici… Kao drugo, održani su određeni neformalni sastanci u Ministarstvu sporta i prognoze za početak treniranja nisu baš najoptimističnije. Postoje neki nagovještaji da bi sa treninzima u manjim grupama moglo da se počne u drugoj polovini maja, dok određene prognoze za početak utakmica navode i početak sedmog mjeseca, što je svakako prekasno da bismo razmišljali o nastavku ove sezone”, poručio je Zeljković za Mondo, te dodao da igrači širom BiH jesu radili i trenirali individualno sve vrijeme, ali da to ne umanjuje kompleksnost situacije.

Europska fudbalska federacija označila je 25. maj kao datum do kojeg fudbalski savezi na tlu Evrope moraju da iznesu prijedloge o načinu završetka sezone na terenu.

Međutim, pojedini savezi, poput holandskog ili francuskog, već su sezonu proglasili završenom, što bi u određenoj mjeri moglo da olakša donošenje odluke vodećim ljudima bh. fudbala.

“Iskreno, mislim da će se i ovdje sezona teško nastaviti i da ligu treba zaključiti prema sadašnjem stanju na tabeli. Holandija i Francuska su odluku donijele nakon što su saslušali stavove državnog vrha, pa tako ni mi ne možemo da radimo ništa sami, na svoju ruku. Dobra stvar je što savezi koji se odluče na ovaj korak neće na kraju snositi posljedice Europske fudbalske federacije, pa nam je utoliko lakše. Ukoliko vlast procijeni da ne postoje uslovi, moraćemo tome da se povinujemo. Nada postoji do posljednjeg trenutka, ali iskreno, ne vjerujem u nastavak šampionata”, jasan je prvi čovjek banjalučkog premijerligaša, te naglašava da bi se utakmice, ako dođe do nastavka, igrale pred praznim tribinama, što, opet, za sobom povlači dosta pitanja oko kojih treba da se razgovara.

(Reprezentacija.ba)