U četvrtak presuda Adnanu Ćatiću: To je sportista kojemu su bitni samo porodica i boks, želi ponovo u ring

Nijemci pišu o suđenju Adnanu Ćatiću koje će u četvrtak imati epilog

U četvrtak presuda Adnanu Ćatiću: To je sportista kojemu su bitni samo porodica i boks, želi ponovo u ring
Foto: SturmBoxing

Zatvor ili uvjetna kazna? Petorostruki bokserski prvak svijeta Adnan Ćatić (41), poznatiji u ringu kao Feliks Šturm (Felix Sturm), sudbinu će saznati u četvrtak objavio je njemački Bild, a prenosi Dnevni Avaz.

Tužilaštvo u Kelnu traži tri godine i tri mjeseca zatvora za njemačkog borca bosanskohercegovačkog porijekla zbog utaje poreza i kršenja antidoping propisa.

Sporna isplata

Prema tužitelju Renkeu Hogendornu (Hoogendoorn), Ćatić je oštetio državu za milion eura neplaćenog poreza. Inicijalno je bivši profesionalni prvak u srednjoj kategoriji bio optužen za utaju 5,8 miliona.

Njegovi advokati su tvrdili da je Šturm dobio sporni novac kao posudbu od jedne švicarske marketinške kompanije. Sam Adnan je dodao da je dogovorio godišnju isplatu bez obzira na bokserske mečeve.

Nakon osam i po mjeseci u pritvoru, čuveni borac, koji je rođen i živi u Njemačkoj, pušten je krajem decembra da se brani sa slobode uz kauciju od 300.000 eura.

Šturm želi ponovo u ring i borbu protiv bivšeg prvaka srednje kategorije i zemljaka Artura Abrahama (Arthur) te želi platiti porezni dug. Abraham je već poslao signale da je spreman za borbu.

Ćatićevi advokati Nils Kreber (Krober) i Andreas van Dalen (Dahlen) očekuju da će slavni bokser dobiti samo uvjetnu kaznu.

– To je sportista kojem su bitne samo dvije stvari, boks i porodica – rekao je Kreber.

Branioci, također, tvrde da optužbe za doping nisu potvrđene. Šturm je bio pozitivan nakon pobjede nad Rusom Fjodorom Čudinovom (Fyodor Chudinov) u februaru 2016.

Mala koncentracija

No, kako kaže Van Dalen, pronađena je veoma mala koncentracija nedozvoljenih supstanci, čak toliko da ne postoji pouzdan pokazatelj o kojoj se količini radi. Pozitivan nalazi mogli su uzrokovati i suplementi u ishrani.

Ćatić je u završnoj riječi naglasio da bi bilo prirodno da on nadoknadi štetu, ali i da se nada povratku u ring. Kao i svi drugi u ovom procesu, koji se odvija tokom pandemije koronavirusa, Ćatić je nosio zaštitnu masku na licu tokom suđenja.

(Reprezentacija.ba)

Oznake: