Nakon što je javnost zgrožena izgledom travnjaka Bilinog Polja koje izgleda vrlo loše, posebno za jedan teren u koji su uložene stotine hiljada KM prije nekoliko godina, javnosti se putem Zenicabloga obratila i kompanija ALBA koja se bavila održavanjem terena.

Kako kažu, održavanje stadiona su prestali 17. aprila otkada je taj posao preuzeo NK Čelik, a naknadno su upozorili na nepravilno dalje održavanje terena koje će nanijeti dugoročnu štetu, zbog koje će trebati i mjesec dana za oporavak terena.

Poštovani, vezano za Vaš upit, dostavljamo Vam odgovore na pitanja koja smo u mogućnosti odgovoriti:

ALBA Zenica d.o.o. je vršila uslugu održavanja travnjaka na stadionu Bilino polje, i to od 2012. godine, kada je izvršeno kompletno renoviranje istog, u čemu smo aktivno učestvovali, sve do sredine aprila mjeseca 2020. godine. Razlog zbog kojeg su poslovi obustavljeni, jeste nepotpisivanje ugovora o održavanju za ovu godinu.

Pošto je svake godine ugovor za održavanje pomenutog terena zaključivan u proljeće, to smo i ove godine nastavili sa pružanjem usluga za period januar-mart, te djelimično april, nadajući se da će saradnja biti nastavljena. Nakon informacija koje smo dobili da će poslovi održavanja biti ustupljeni drugom preduzeću, ALBA Zenica obustavlja sve aktivnosti, ali ostavlja teren u relativno dobrom stanju, obzirom na period godine i na činjenicu da su zahtjevniji postupci tretiranja terena i konkretne pripreme za predstojeću sezonu tek trebali početi.

Pretpostavljajući da će doći do izražavanja interesa javnosti vezano za stanje terena nakon obustavljanja radova od strane ALBE Zenica, obavijestili smo Investitora, Grad Zenica, o stanju terena u momentu napuštanja istog od strane naših uposlenika i opreme, te napravili primopredaju 17.04.2020. U prilogu Vam dostavljamo fotografije travnjaka napravljene na taj dan. Šta se dešavalo na terenu nakon toga, zaista nam nije poznato.

Tačno je da je ALBA Zenica uložila značajna sredstva u nabavku opreme i obuku uposlenika na predmetnim poslovima, te da smo pružali periodične usluge ovog tipa na nekoliko terena širom BiH (Istočno Sarajevo, Prijedor, Butmir, Simin Han). Od dugoročnih ugovora, angažovani smo na održavanju glavnog i pomoćnog terena stadiona Grbavica u Sarajevu, te Trening centra reprezentacije BiH u Zenici.

S poštovanjem, UPRAVA DRUŠTVA” navodi se u odgovori ALBA za Zenicablog.

Prema dostupnim informacijama o održavanju korištenih sličnih stadiona, te podacima dostupnim o Bilinom polju, kompletna zamjena travnjaka je zadnji put izvršena 2012. Tereni na ovako kvalitetnim podlogama kakva je na Bilinom polju (na čemu se insistiralo prilikom rekonstrukcije) mogu trajati bez zamjene busena i do 20 godina. Standard za “renoviranje” terena na zapadu je svakih dvije do tri godine, ali se ne radi o zamjeni busena, nego o specifičnom postupku koji košta četri do pet puta manje od kompletne zamjene busena.

Na kraju, ono što je najbolnije – dovoljno je 7 do 10 dana neodržavanja terena (ili nekvalitetnog održavanja) da se teren dovede u lošu situaciju. Sanacija može da traje i više od mjesec dana da bi se ponovo doveo u „pristojno“ stanje i za taj period bi bilo potrebno uložiti više sredstava nego što bi bilo utrošeno na redovnom održavanju, kažu stručnjaci koji rade na sličnim terenima u regionu.

Nezvanično, upravo nepravilno održavanja i navodno zalijevanje busenja po suncu krivac, uz nekorištenje adekvatnih hemijskih sredstava za održavanje, za onakav izgled travnjaka.

Zenicablog je zahvaljujući savjesnim zaposlenicima Gradske uprave, koji su nas i upozorili na ovaj slučaj, u posjedu dokumenta-upozorenja, kojeg je ALBA uputila još prije desetak dana Gradskoj upravi, na koji se niko iz Uprave nije oglasio. U tom dopisu su ih upozorili da ukoliko se ne implementira zaštita već kupljenim i nabavljenim sredstvima, travnjaku Bilinog polja prijeti katastrofa, što se nekoliko dana kasnije i dogodilo,

Najgore od svega, danas, krajem aprila još nije sigurno ni ko će, a još više čim će i kako će, spasiti travnjak Bilinog. U svakom slučaju – skuplja pita nego tepsija, kaže stara narodna, piše Zenicablog.

(Reprezentacija.ba)