VIDEO/ Robert Prosinečki: Čini se da bh. igrači igraju bolje za klubove, nego za državu – možda je i to zbog mentaliteta

Bivši selektor Zmajeva odgovarao na pitanja u video emisiji Podcast Inkubator

Robert Prosinečki: Čini se da bh. igrači igraju bolje za klubove, nego za državu – možda je i to zbog mentaliteta

Robert Prosinečki (51), nekadašnji selektor reprezentacije BiH, večeras je odgovarao pitanja u video emisiji Podcast Inkubator.

Prosinečki je od voditelja upitan i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, odnosno o lošim rezultatima u kvalifikacijama za EURO 2020.

“Puno smo analizirali i onda počneš analizirati gdje su greške, da li moje ili igrača. Bila je nevjerovatnih oscilacija. Možete pobjediti najbolju ekipu na svijetu i izgubiti od najgore. Pogotovo u gostima. Teško mi je reći zašto je to bilo tako. Mi smo kroz ove kvalifikacije odigrali samo jednu utakmicu dobro ili čak jako dobro, Italija u Torinu. Vrlo mi je teško reći zašto, nisam ni mogao doći do nekog zaključka”, govori Prosinečki i dodaje:

“Ima sigurno dosta do mentaliteta, ali ima i do igrača koji dolaze u reprezentaciju, a možda ne daju najbolje ili nisu u najboljem svjetlu. S druge strane u svojim klubovima igraju možda i najbolji nogomet u Europi. Bosna i Hercegovina može, pogotovo u Zenici, pobijediti svakoga.”

Aktuelni trener turskog Kayserija je potvrdio i da se selekcija Bosne i Hercegovine ne sastavlja po nacionalnom ključu.

“Nije bilo ni u jednom trenutku politike, da li neki igrač igra, je li Bošnjak, Hrvat ili Srbin. U tom trenutku, barem u mom periodu, niko nije pitao zašto igra ovaj ili onaj. Bosna i Hercegovina će uvijek imati talentovane igrače, Imala je puno prilika da ode na jedno veliko takmičenje, a otišla je samo jednom. Teško mi je reći da li i zbog čega se to dešava. Eto sada ima još jedna prilika, nije još sve gotovo. Neće im biti nimalo lako, Sjeverna Irska je prva utakmica, pa onda ako pobijediš igraš sa Slovačkom ili Republikom Irskom. Niti malo lagan žrijeb, ali igraju se obje utakmice u BiH i sve je moguće.”

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica MeridianBet.

Oznake:

Komentari

1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Adem
24.04.2020. 04:55

Mislim da je u pravu, nazalost. Na prvom mjestu mentalitet. Nama treba dobar psiholog/motivacijki govornik koji ce ekipu mentalno pripremiti za sve one faze unutar 90 minuta igre, narucito pocetak (prvih 15-tak minuta) gdje znamo djelovati izgubljeno i kraj (zadnjih 15-tak minuta) gdje izmedu ostalog radi fizicke spreme psihicki padnemo. Zadnje kvalifikacije smo skoro sve golove primili u ovim fazama posebno pred kraj.