Dino Begić: Nakon novembra ćemo vidjeti šta dalje sa Bajevićem! Savez je našao novac da pomogne klubovima – nabavićemo sobe i tunele za dezinfekciju…

Predsjednik FS BiH o pomoći koju će savez dati klubovima, kao i o statusu Duška Bajevića

Dino Begić: Nakon novembra ćemo vidjeti šta dalje sa Bajevićem! Savez je našao novac da pomogne klubovima – nabavićemo sobe i tunele za dezinfekciju…
Elvedin Begić, Foto: Screenshot

Elvedin Begić (59) predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u razgovoru za N1 je kazao da se krovna kuća fudbala u BiH prethodnih dana bavila načinima kako da pomogne klubovima u stvaranju uslova za zaštitu igrača i drugih učesnika bez obzira na to kada se prvenstvo i takmičenja u BiH nastave.

Begić je istakao kako su se pronašla sredstva da se pomogne klubovima.

“Iznašli smo sredstva da pomognemo klubovima u prvoj fazi, a to je da napravimo na stadionima dezifekcione sobe i tunele, da nabavimo opremu, u smislu rukavica, maski, odijela i da dezinfikujemo prostorije“, rekao je Begić.

“U drugoj fazi se bavimo nabavkom uređaja za mjerenje temperature, bezkontaktno, a razmišljamo da uvedemo termalne kamere u fazi kada bi i gledaoci mogli prisustvovati utakmicama”, kazao je Begić.

On je poručio da je trenutno najvažnija zaštita igrača i sportskih radnika.

“Ne smijemo dozvoliti da napravimo grešku. Donosili smo dobre odluke, na vrijeme smo ih donijeli, 14. marta smo prekinuli prvenstvo. Nijedno žarište nije proizvedeno na sportskom događaju. Nemamo žarišta u klubovima, među sportskim radnicima”, rekao je Begić za N1.

Govorio je Begić za N1 i o online sjdnici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, gdje su usvojene odluke prema preporukama FIFA-e i UEFA-e.

“To je jedna u nizu sjednica koje smo imali u posljednjih 10-15 dana, sa klubovima i nadležnim komitetima. Mi nismo donosili odluke, samo zaključke, po preporukama FIFA-e i UEFA-e, koje smo bili dužni da prihvatimo”, izjavio je Begić.

Podsjećamo, donesene su Odluke o prihvatanju preporuka FIFA-e vezanim za regulatorna pitanja (Izmjene i dopune Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu igrača) nastalih uslijed COVID-19, i o izmjenama vezanim za licenciranje klubova za učešće u UEFA klupskim takmičenjima i takmičenju Premijer lige BiH nastalih uslijed COVID-19.

“Suština je da se da više prostora klubovima i igračima, ako dođe do raskida ugovora, to mora biti na obostrano dobro. Kada krenu sa nastavkom sezone, do njenog završetka, važnost ugovora se produžava. Druga je oko licenciranja klubova. Tu je UEFA-ina preporuka, dati su rokovi, prolongirani su rokovi po pravilnicima do određenog perioda i ostavljena je mogućnost da se oni koriguju”, pojasnio je Begić.

On je kazao da klubovi koji su u poziciji i imaju ambicije da idu u evropska takmičenja moraju ispuniti uslove koje je UEFA propisala.

“Shodno situaciji, mi smo spremni da određene propozicije korigujemo, shodno uslovima u BiH“, naveo je.

Begić je pojasnio i da je produžen ugovor Dušanu Bajeviću, selektoru fudbalske A reprezentacije BiH, te da je to samo formalno pravni čin.

“Bajević je imao ugovor do završetka baraža i Evropskog prvenstva. Znamo da je Evropsko prvenstvo pomjereno. Utakmice baraža po planu bi trebale biti u 9., 10. ili 11. mjesecu, vidjet ćemo. Do 30.11 vrijedi ovaj ugovor. Sve poslije ovisi o rezultatima”, izjavio je Begić u razgovoru za N1.

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica MeridianBet.

Oznake: