Fudbalski savez Sjeverne Irske potvrdio je na zvaničnoj stranici da je Martin O'Neill (50) napustio mjesto selektora ove reprezentacije te da neće predvoditi Sjevernu Irsku u baražu za odlazak na EURO protiv Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se baraž za EURO odgodio zbog pandemije korona virusa, O'Neill je odlučio da napusti kormilo Sjeverne Irske nakon više od osam godina.

“Bila je velika čast i privilegija za mene što sam bio selektor moje države. Poslije razgovora sa ljudima iz Saveza odlučio sam da je jedina ispravna odluka da napustim poziciju selektora. Volio bih da sam u prilici da vodim Sjevernu Irsku u baražu protiv Bosne i Hercegovine, ali u trenutnoj situaciji to nije moguće. Važno je i da moj nasljednik ima dovoljno vremena kako bi što bolje pripremio ekipu za baraž”, rekao je O'Neil za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza Sjeverne Irske.

O'Neill je u novembru prošle godine preuzeo engleski Stoke City, a Sjevernu Irsku je 2016. godine odveo na EURO.

Što se tiče baraža za EURO, UEFA će 27. maja donijeti konačnu odluku o terminima utakmice.

Jedna od opcija je da se susreti igraju u septembru i oktobru (polufinale i finale), druga da mečevi budu na programu u oktobru i novembru te treća da se dueli igraju u novembru.

Naša selekcija će protiv Sjeverne Irske igrati na svom terenu, dok će u eventualnom finalu biti domaćin pobjedniku duela Slovačka – Republika Irska.

Znaju li u našem Savezu engleski jezik? Savezi S. Makedonije i Srbije objavili precizne termine baraža i dan odluke

(Reprezentacija.ba)