Mehmed Baždarević (59), bivši selektor bh. nogometne reprezentacije BiH i nekadašnja ”Željina desetka”, od polovine marta nalazi se u karantinu u Francuskoj. Za Life.ba govorio je o nedavnim  izjavama bivšeg bh. reprezentativca Harisa Medunjanina koji je u jednom dijelu intervjua prozvao i popularnog Mešu.

Piše: Edin Isanović

”Nisam čovjek da se bojim bilo koga”

Nakon što je u razgovoru za podcast “oPsajd” Haris Medunjanin govorio o mnogim situacijama koje su se dešavale u reprezentaciji BiH, između ostalog, spomenuo je kako je jednom rekao Baždareviću.

“Ja ne znam jesi li ti selektor ili šta si, ti se bojiš svakoga, ne znam zašto si onda trener”, naglasio je kako je ovo  ispalio Baždareviću pred  učešće na Kirin kupu u Japanu. O ovome nekadašnja ”Željina desetka” kaže:

”U ovom momentu ima mnogo važnijih stvari da se o njima govori. Ne volim nakon nekoliko godina pričati o onome što se desilo. No, ako baš trebam reći, to što Haris navodi da je rekao – ja to svojim ušima nisam čuo. Da jesam, on bi se i dan danas sjećao mog odgovora. Ne samo on, nego bilo koji drugi igrač. Nisam čovjek da se bojim bilo koga u nogometnom svijetu. Dakako, bilo je stvari kada sam tražio kompromise, ne da neke stvari nisam smio, nego nisam htio da uradim. Svaki potez koji sam povukao, imao je jedan cilj – da budemo ekipa. Da sve to bude bolje za cijeli tim. Ja sam igrače uvijek respektovao, a i oni mene”, kaže Baždarević.

Baždarević i Medunjanin prije utakmice Andora – BiH 2015. godine

Za Harisa Medunjanina, kaže:

”Uvijek je bio izuzetno korektan, sjajan igrač i dobar čovjek. Imao sam s njim super odnose. O njemu mislim sve najbolje”.

Javnost u BiH je zamjerila bivšem bh. reprezentativcu što je to izjavio nakon nekoliko godina, a isto misli i Baždarević

”Ne želim da napadam Harisa jer je za mene dobar momak. Neki riječi se u nekom kontekstu mogu drugačije tumačiti. Vjerovatno u tom momentu ,kada smo trebali putovatiu Japan, mnogi igrači i članovi stručnog štaba nisu razumijeli šta sam htio. Zato je bilo kompromisa. Želio sam da na ovaj kup odvedem ekipu koja će napraviti rezultat. Na kraju sam uspio, dotakli smo vrh. Uspjeli smo pobijediti Japan pred 55 hiljada gledatelja, savladali smo Dansku. Donijeli smo NSBIH 500 hiljada dolara u kasu. Pokazali smo svijetu jedno lijepo lice svoje zemlje, dokazali smo da i u BiH ima dobrih nogometaša. Podsjećam, u toj ekipi je bilo 11 igrača iz domaćeg prvenstva. Ja se nadam da će i u budućnosti neko imati hrabrosti da to uradi. Ja bih to ponovo učinio. Ponosan sam na taj rezultat”, istakao je nekadašnji šef bh. državnog tima.

BiH 2016. osvojila Kirin Kup

Premda je imao priliku da osigura Zmajevima odlazak na veliko takmičenje, nekada najbolji igrač SFRJ to, nažalost, nije uspio. Kaže kako i danas ima žal zbog takvog scenarija.

”Od svega mi je najteže pao poraz na Kipru. Imali smo sve u svojim rukama i na kraju smo to ispustili. Vodili smo 2:0, a poraženi smo 3:2. Mislim da smo imali slabosti i desilo se ono što smo najmanje očekivali. No, kada podvučem crtu mogu reći da sam sretan ostvarenim na klupi bh. tima. Imao sam jednu viziju i išao sam tim pravcem. Da smo još otišli na vekliko takmičenje, bio bih najsretniji čovjek na svijetu. Posebno mi je žao zbog baraža i eliminacije od Irske. Ipak, neke se stvari poklope. Imali smo povredu Mujdže, kao i suspenziju dva igrača. Pamtim i onu nesretnu maglu. No, bio sam ponosan što sam vodio te momke. Nikada nismo imali problema. I danas komuniciram sa dosta reprezentativaca, bivših i aktuelnih”, istakao je Baždarević.

(Reprezentacija.ba)