Nekadašnji reprezentativac BiH, a danas trener Zlatan Bajramović (40) ponovo je prekomandovan u prvi tim Karlsruea, piše Dnevni Avaz.

Legenda reprezentacije i miljenik navijača BiH, podsjetimo, kao trener u ovom njemačkom drugoligašu radi od 30. decembra 2016. godine, a u međuvremenu je bio šef struke druge ekipe i juniorskog tima. Treći put dobio je šansu na klupi prvog tima…

Pet grupa

– Ponovo radim kao pomoćni trener prve ekipe… U trenažni proces smo se vratili prošlog ponedjeljka i radimo u grupama. Upravo smo završili trening – rekao je Bajramović za „Dnevni Avaz“ i dodao: 

– Ovaj način rada malo je neobičan, ali šta je tu je, OK je. Tako je kako je.

Koliko igrača trenira u jednoj grupi? Kako sve to izgleda u praksi?

– Najčešće radimo u tri grupe na tri terena. Ili, ako treniramo na jednom terenu, onda radimo u različitim terminima. Jednu grupu igrača vodi kondicioni trener, drugu glavni trener (Kristijan Ajhner, op. a.), a treću ja. U jednoj grupi su četiri igrača i kad nam treba, uzmemo golmana. Znači, maksimalno radimo s pet igrača… Inače, napravili smo pet grupa od po četiri fudblera.

Jedan trening zbog toga sada dugo traje, jer svaka grupa ide od jednog do drugog trenera, ali OK. To je jedina mogućnost da igrači treniraju na fudbalskom terenu. Prije toga imali su samo individualni plan za trčanje, što nije, tako da kažem, lijepo ili dobro za jednog fudbalera – da samo trči. Ovako imaju i malo promjene…

U ovim, specifičnim uvjetima za trenažni proces mora se paziti na intenzitet treninga. 

– Kad u grupi imaš samo četiri igrača, to je za njih dosta naporno, jer imaju dosta ponavljanja i tako dalje.

Kada očekujete nastavak sezone? 

– Prema posljednjim informacijama, to je 2. ili 9. maj. Naravno, bez gledalaca. Međutim, mišljenja sam da se do 2. maja neće stvoriti svi uslovi za to. Imam utisak da klubovi prave sve veći pritisak na nadležne institucije da dobiju odobrenje za povećavanje grupa igrača u zajedničkom trenažnom procesu.  

Zbog toga ne znam da li će biti uslova da i 9. maja nastavimo sezonu, jer prethodno dvije sedmice svi klubovi trebaju trenirati s kompletnim igračkim kadrom.

Da nije malo prerano sezonu nastaviti 2. ili 9. maja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Naravno, klubovima je, prije svega, zbog novca od TV prava cilj „što prije“ nastaviti sezonu, ali, ipak, fudbal se igra zbog navijača. 

Vrt ili kuća

– Iskreno, ovdje trenutno i dosta drugih firmi radi u minusu i(li) gube radnike… Ali, fudbal je specifičan. Ovdje u Njemačkoj – u prve dvije lige, osim igrača koji ostvaruju visoka primanja, u fudbalskim klubovima zaposleno je 56 hiljada radnika. A ako se sezona ne nastavi, odnosno okonča na teren, klubovima ne bi bilo podijeljeno 750 miliona eura. Zbog toga će ovdje sezona radije biti završena bez gledalaca nego odmah proglasiti prvaka i sve ostalo što ide uz to. Nije se tako lako odreći tog novca. 

Kako provodite slobodno vrijeme? 

– Kao uvijek, s porodicom. Nikad nisam puno izlazio u restorane ili kafiće, koji su inače i ovdje zatvoreni. Ispred kuće imam vrt ili baštu, tako da sam najčešće tu, kad nisam u kući.

U Njemačkoj nije kao u BiH, ali…

– Moja mama je sada u Vitezu i znam kako trenutno funkcioniše život u našoj domovini. U Njemačkoj nije tako… Međutim, siguran sam da je dobro to što su nadležne institucije povukle te poteze u Bosni jer mogućnosti naših zdravstvenih ustanova, tako da kažem, nisu ni blizu njemačkih. Niti imamo toliko respiratora, niti mogućnost prihvata većeg broja zaraženih kao što je to slučaj ovdje. Kada bi broj zaraženih bio kao ovdje ili ne dao Bog u nekim drugim državama, svaki dan bi doktori morali odlučivati koga liječiti ili staviti na respirator, a koga pustiti da umre – rekao je Bajramović za Dnevni Avaz.

Bajramović je karijeru počeo u Hamburgu u ekipi St. Paulija za čiji seniorski tim debituje 21998. godine. Kao veliki talenat kasnije prelazi 2002. u Frebirug, tri godine posliej u Schalke, a tri godine poslije – 2008. godine u Eintracht. Zbog brojnih povreda završava karijeru 2011. godine. Za BiH je igrao 36 utakmica i postigao tri gola.

(Reprezentacija.ba)