Edin Džeko (34) je prije nekoliko dana od čeških novinara izabran za najboljeg stranog igrača češke lige, a u razgovoru za isport.blesk.cz je istakao da je ponosan i da je upravo u Češkoj postao momak preko noći.

“Ovdje sam postao momak preko noći. Nikada to neću zaboraviti”, govori Džeko za češki Blek i dodaje:

“Uzimajući u obzir koliko sam naporno radio u Češkoj i da sam tada bio veoma mlad, ponosan sam na ovu nagradu. Veliki broj sjajnih stranih igrača je igralo u Češkoj, tako da sam zaista ponosan.

Na pitanje da li bi ponovo isto odlučio, odnosno da li bi ponovo pristao igrati za Teplice, Edin kaže:

“U Teplice sam stigao kao momak koji nije imao pojma šta ima pred sobom, ali sada kada se vratim u taj period, znam da ne bih promijenio moju odluku. Ponovio bih putovanje kroz Teplice, iako je ponekad bilo veoma teško. Hvala još jednom svim novinarima i stručnjacima koji su glasali za mene.”

Džeko je u Teplice stigao 2005. godine iz Željezničara. U dresu Teplica postigao je 16 golova u 45 mečeva. Jedan period je igrao na posudbi u klubu Usti nad Labem, a 2007. godine za 4 miliona KM prešao u Wolfsburg. Iz Wolfsburga 2011. godine za 37 miliona eura prelazi u Manchester City, da bi 2016. godine iz Cityja stigao u Romu za 11 miliona eura.

(Reprezentacija.ba)