Nekadašnji češki fudbaler Pavel Krmaš (40) prisjetio se perioda tokom kojeg je dijelio svlačionicu sa Edinom Džekom u Teplicama.

“Brzo je naučio jezik kao i drugi ljudi iz bivše Jugoslavije koji su dolazili u Češku. Bio je stvarno poseban jer je pola godine na posudbi u odvratnoj drugoj ligi u kojoj se sve utakmice završe 0:0 ili 1:0, ponovo zabio 13 golova. Od toga su neki bili stvarno dobri” sjeća se Krmaš.

“Edina se sjećam da je vozio neki stari plavi Audi. Najviše se družio sa drugim jedinim Bosancem u klubu Samirom Merzićem. Edin je uvijek puno radio na sebi i zbog toga sam ga volio. Bio je drugačiji i to mu se na kraju isplatilo. Bili smo godinu dana zajedno u ekipi i stvarno nikada nismo imali problema međusobno.” priča Krmaš.

Samir Merzić je u Usti nad Labem i Teplice stigao 2005. iz Veleža. Iz Teplica odlazi u slovačku Senicu 2010. godine, zatim u Rusiju 2011. godine u Amkar Perm, nakon čega četiri godine igra za Velež do 2015. kada pola godine igra u Norveškoj za Strjordals. 2016. i 2017. provodi u Veležu i Slobodi, gdje i završava karijeru sa 32 godine.

Slava ga nije promijenila, pa se Edin i kasnije sjetio svog bivšeg saigrača.

“Kasnije sam igrao za Freiburg i ušao u prvu ligu. Edin je tada već bio zvijezda koja ruši rekorde Bundeslige. Ipak, čim me vidio na utakmici prišao mi je i pitao za moju suprugu i djecu. Bilo mi je drago da se uopšte nije promijenio, a pitao sam se da li će me primjetiti uopšte” govori Pavel Krmaš.

Džeko je u Češkoj bio od 2005. do 2007. kada za 4 miliona eura odlazi u Wolfsburg. U Teplicama je u 45 utakmica zabio 16 golova, a na posudbi u Usti nad Labem 13 golova.

(Reprezentacija.ba)