Marko Topić (44) već duži niz godina živi u Švicarskoj, a iz Basela se javio za portal Reprezentacija.ba.

Napadač reprezentacije BiH kojeg su uvijek voljeli naši navijači ističe da je situacija oko korona virusa u Švicarskoj loša, ali da mjere nisu tako rigorozne kao u Bosni i Hercegovini, bar što se tiče zabrane kretanja.

“Situacija je loša kao i u svakoj državi. Švicarska ima preko 24.000 zaraženih i više od 1.000 umrlih i situacija nije bajna. Moja porodica i ja smo kući, a samo izađemo do trgovine ako nešto treba da kupimo. Često u svom dvorištu sa sinom tenisa, košarke i odbojke. Sreća pa je temperatura visoka, preko 20-ak stepeni je ovih dana, pa čovjek može izaći u dvorište i odmoriti se. U Švicarskoj nema zabrane kretanja, ali su okupljanja zabranjena za više od pet osoba na jednom mjestu. Rade samo trgovine sa namirnicma, a sve ostalo je zatvoreno poput pijaca, ribarnica”, kaže Marko na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Topić je od 2014. godine u Centru za edukaciju trenera pri N/FSBiH, a uskoro će steći i UEFA Pro licnecu.

“Nas ima 20 kandidata i sada smo trebali imati praksu svako sa svojim klubom. Podijeljeni smo u pet grupa sa po četiri kandidata. Sa mnom su Samir Smajlović (trener Orašja), Gradimir Crnogorac (trener Slobode) te Mensur Dedić (Tuzla City). Naš je mentor profesor Dogan. Trebali smo 22. marta biti u Vogošći na seminaru, pa smo nakon toga trebali od 6. do 9. aprila ići u Nyon, gdje je planirano da budu prisutni treneri iz BiH, Rumunije, Irske i Latvije. Nažalost, to je sve propalo. Ipak, profesor Talović je došao na ideju da radimo online. Skoro dvije sedmice imamo časove od 18,00 do 20,00 sati svaku noć. Profesori Talović, Jelešković, Alić i Dogan nam drže predavanja. Nekada mi kandidati radimo mentorske prakse i svaki kandidat mora u 40 minuta objasniti šta je radio i kako je uradio zadatak koji je dobio. U četvrtak nam je bio gost i selektor Hrvatske Zlatko Dalić, a prethodno i Mersad Selimbegović koji trenira njemački Regensburg. Što se tiče posla, imao sam neke opcije od šestog mjeseca. Da je sve išlo prema planu, trebao sam završiti sve u Nyonu, zatim je u planu bilo stažiranje u Wolfsburgu te priprema diplomskog rada. Međutim, sada se sve poremetilo i vidjet ćemo kako će se sve odvijati. Moguće je da ćemo početkom septembra ove godine doći u Vogošću i obaviti ono što je preostalo”, govori Topić.

Marko Topić debitovao za BiH 1997.

Iako je bivši bh. reprezentativac, uskoro i vlasnik UEFA Pro licence, mjesta u nekoj od reprezentacija Bosne i Hercegovine za njega nema. Marko ističe da o tome više i ne razmišlja.

“Što se tiče reprezentacije, svi znaju da sam ja srcem igrao za Bosnu i Hercegovinu kao stijena. Bio sam kandidat za pomoćnog trenera u A reprezentaciji BiH od strane Fudbalskog saveza Posavske županije, ali neki drugi su dobili prednost. Pošto nisam Hercegovac niti sam HDZ-ovac, čisto sumnjam da ću ikada dobiti posao u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. O tome više i ne razmišljam. Igrao sam za reprezentaciju BiH u najgore vrijeme kad Hercegovci nisu ni pomišljali da igraju za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je nekadašnji napadač naše reprezentacije i dodao:

“Fokusirat ću se u budućnosti da radim u nekom klubu. Primarni cilj je da uradim svoj diplomski rad kada prođe pandemija korona virusa, odnosno prvo da odradim zadaću od sedam, osam dana u Vogošći, zatim slijedi stažiranje od dvije sedmice u nekom klubu iz liga petice i treće da se napiše diplomski rad. Ukoliko bude sve kako treba, to bi trebalo biti završeno do kraja ove godine. Nakon toga se mogu skoncentrisati na trenerski posao. Do sad je to teško bilo, jer je nemoguće da te klub pusti svako malo na nekoliko sedmica kako bi se dobila UEFA Pro licenca. Školujem se sedam godina i nadam se da ću od kraja godine početi raditi.”

Godinama je u stalnom kontaktu sa još jednim bivšim reprezentativcem Admirom Smajićem, a otkriva i da se često viđa sa nekadašnjim selektorom Zmajeva Mehmedom Baždarevićem.

“Stalno sam u kontaktu sa Admirom Smajićem. Nas dvojica smo prije nekoliko godina bili u pregovorima sa Željezničarom, Čelikom, ljubljanskom Olimpijom. Vidjet ćemo da li će ispasti neka opcija s njim. U dobrim sam odnosima sa Baždarevićem, često se viđamo. Imali smo opciju ovdje u Švicarskoj, Meša je bio blizu angažamna u Sionu. Zajedno smo gledali zadnju utakmicu prije prekida prvenstva između Siona i Lugana (0:0), ali sve je poremetio korona virusa.”

U Švicarskoj odlično igraju Ermedin Demirović, Miroslav Stevanović i Aldin Turkeš, a Topić, koji je bio napadač i godinama živi u Švicarskoj i prati tamošnji fudbal, je dovoljno kompetentan da iznese svoje mišljenje o spomenutim fudbalerima.

“Što se tiče Demirovića, ne mogu da vjerujem da se nije našao na spisku za baraž. On je jedan od najboljih napadača u Švicarskoj. Drugi je strijelac lige i igra fantastično. U reprezentaciju su pozive dobili igrači koji mjesecima ne igraju u svojim klubovima, a Ermedin igra u top formi i njegov klub je prvi u ligi. Svaki dan je u švicarskim novinama, traže ga Stuttgart, HSV, Leverkusen. Takav igrač je zaslužio poziv i jednostavno mora biti u A reprezentaciji. Nažalost, najveći problem kod nas je što se ne gleda kvalitet. Žalosno je što pojedini dobijaju poziv u selekciju, a zadnji put su prije nekoliko godina odigrali dobru utakmicu. Miroslav Stevanović je top igrač i top osoba. Mislim da igra najbolji fudbal u svojoj karijeri. Prvo je bio proglašen za najboljeg igrača u drugoj ligi, sada je Servette u prvoj ligi i igra veoma dobro. Stevanović je standardan i daleko najbolji fudbaler Servettea. Aldin Turkeš je prvi strijelac Laussane, igra zaista nenormalno. Njegov klub će ući u prvu ligu. Sigurno da ima ponuda iz prvoligaških ekipa”, jasan je Marko.

Topić je od 2003. do 2005. igrao za Wolfsburg

Topić je i uporedio napadače iz svoje generacije u reprezentacije i sadašnje naše ofanzivce. Za njega je Edin Džeko bez ikakve dileme najbolji napadač na ovim prostorima u posljednjih 15,20 godina.

“U moje vrijeme se reprezentacija stvarala i nismo imali sreće da odemo na neko veliko takmičenje. Ipak, Džeko je Džeko. Moje mišljenje je da je Edin Džeko najbolji napadač na prostorima bivše Jugoslavije u posljednjih 15,20 godina. Naravno, ja Hrvat, normalno da volim i pratim Hrvatsku i hrvatske reprezentavice i primjera radi Mandžukić je sjajan, ali je suludo uporediti Džeku sa bilo kojim napadačem sa ovih prostora u zadnje vrijeme. On je klasa iznad svih. Ponavljam, Demirović se morao pozvati u reprezentaciju. Prevljak je dobro krenuo u Belgiji, zabio je nekoliko golova, a u Salzburgu se nije proslavio u prvom dijelu sezonu. On je mlad napadač i sigurno da ima perspektivu.”

Za kraj razgovora prokomentarisao je i baraž za EURO koji će se najvjerovatnije igrati na jesen ove godine.

“Dobro je što će se za baraž vratiti Kolašinac i Lulić nakon povreda. Baraž je klasični loto, igraju se dvije utakmice (polufinale i finale). Naša je snaga publika, stadion u Zenici, ali pitanje je da li će se igrati pred publikom. Imamo šansu, moramo napraviti sve i da se svi ujedine te da odemo na EURO. Nadam se da će se situacija smiriti, da će svi momci ozdraviti i da će igrati pred publikom, jer je to uvijek velika stvar i ponos za nas. Nadam se da ćemo otići na EURO, jer bi ljudi malo zaboravili ove probleme u kojima se nalazimo i to bi bila velika motivacija za sve nas u Bosni i Hercegovini.”

Marko Topić je rođen u Oštroj Luci, kod Orašja, 1. januara 1976. godine. Za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je 22 utakmice i postigao dva pogotka – posljednji put ga je pozivao Ćiro Blažević, a posljednji nastup imao je protiv Omana u septembru 2009.f U klupskoj karijeri nastupao je za Wolfsburg, Energie Cottbus, Will, Zurich, Saturn, Monzu, Austriju iz Beča te Samaru.

Sa Tomislavom Piplicom

(Reprezentacija.ba)