Naš košarkaš Jusuf Nurkić (25) alarmirao je širu sportsku javnost objavljivanjem fotografija požara koji bukte iznad Tuzle a koje izgledaju uistinu šokantno.

Tuzlanski.ba piše kako je do požara došlo zbog ljudskog nemara i neprimjerenog paljenja u naselju Kužići, vatra se proširila i približila obiteljskim kućama i naseljima

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona vatrogasne jedinice su u protekla 24 sata imale više intervencija na gašenjima požara i to na području Grada Tuzla veliki požar u naselju Husino gdje su pored tuzlanskih vatrogasaca na ispomoć došle jedinice iz Živinica, Srebrenika, Kalesije, Lukavca, Gradačca i Gračanice.

Požar je u toku noći stavljen pod kontrolu na terenu su još uvijek dežurne ekipe radi moguće pojave novih žarišta. Osim toga na području Gračanice vatrogasci su gasili nisko rastinje u naselju Soko ukupne površine cca 30 duluma, na području Grada Gradačac vatrogasci su gasili manji požar niskog rastinja u ulici 1. Marta, na području Srebrenika gašeni su požari u naselju Seona nisko rastinje na manjoj površini zatim naselje Ćehaje nisko rastinje i šuma cca 10 duluma i naselje Memići lokalitet Crveno Brdo šuma cca 450 duluma.

Na području Grada Živinice vatrogasci su gasili šumski požar ukupne površine cca 5 Ha, na području općine Banovići u naselju Brezici gašen je požar niskog rastinja cca 2 duluma, naselje Gornja Treštenica šumski požar cca 50 duluma i naselje Stražbenica cca 13 duluma šume. Na području općine Kalesija vatrogasci su imali dvije intervencije u naslju Gornji Rainici ukupne povrćine cca 15 duluma niskog rastinja. Na području općine Lukavac u naselju Vijenac veća površina šume, u naselju Bokavići manja površina niskog rastinja, u ulici Lukavačka pomoćni objekat, nisko rastinje u naselju Husklići i nisko rastinje u naselju Turija.

Na području općine Sapna DVD Sapna je gasila požar niskog rastinja cca 30 duluma. Na području općine Doboj Istok u nelju Šikarac gorjelo je nisko rastinje na manjoj površini koji je ugasila DVD Doboj Istok. Većina požara je stavljena pod kontrolu.

Od srijede ujutro požar gasi i helikopter Oružanih snaga BiH.

(Reprezentacija.ba)