Prošlo je šest godina od Svjetskog prvenstva u Brazilu – jedinog velikog takmičenja na kojem je učestvovala Bosna i Hercegovina, a donosimo kratki pregled gdje su danas treneri i igrači koji su nas odveli na Mundijal.

Safet Sušić pripremao je ekipu za Brazil i kroz ranije kvalifikacije za EURO 2012, koje nam je zamalo umaklo nesretnim remijem u Parizu, te kasnije porazom u baražu od Portugala.

Pape je prekrižio pola spiska Ćire Blaževića i pozvao ponovo samo Begovića, Spahića, Pandžu, Mravca, Jahića, Medunjanina, Salihovića, Rahimića, Ibričića, Misimovića, Pjanića, Ibiševića i Džeku, a kroz to dvoje kvalifikacija u momčad uveo neka nova imena poput Zahirovića, Hajrovića, Lulića, Kolašinca, Bičakčića, Zukanovića, Đurića, Bešića…

Sušić je ubrzo nakon Mundijala napustio reprezentaciju, a nakon toga radio u francuskom Evioanu, te u turskim ekipama Antalye i Akhisara. Od kraja 2018. godine je bez kluba. Njegov prvi pomoćnik Elvir Baljić radio je sa njim, zatim i samostalno u drugoj turskoj ligi, a posljednji angažman mu je bio u Tuzla Cityu koji je napustio početkom marta. Borče Sredojević je bez angažmana, a Tomislav Piplica odnedavno trener u Carl Zeiss Jeni.

Adnan Zahirović

Možda je najzanimljiviji put Adnana Zahirovića (30) koji je igrao odlično za reprezentaciju, ali na kraju nije ni pozvan na SP u Brazil. Tada kao igrač ruskog Spartaka iz Nalchika dobio je recimo zadatak da u baražu čuva Ronalda na sebi neprirodnoj poziciji desnog beka i to odlično obavio. U mnogim važnim utakmicama pružio je dobru rolu, a Pape je hvalio njegovu pokretljivost i hitrost. Zahirović je kasnije napravio transfer karijere u Bochumu, ali se tu nije naigrao. Bio je u Izraelu, Hrvatskoj, Željezničaru, Belgiji, a trenutno je član njemačkog šestoligaša SV Neresheim u kojem održava formu.

Višća i Lulić nisu mijenjali klubove, Zukanović napravio sedam transfera i 130 utakmica u Seriji A

Zanimljivo, od Brazila na ovamo jedino Edin Višća i Senad Lulić nisu mijenjali svoje klubove – pa već sedam godina igraju za Basaksehir i Lazio.

Najviše klubova promijenio je Ervin Zukanović koji pod čudnim okolnostima nije ni otišao u Brazil, ali je tad napravio veliki transfer u Seriju A gdje je do danas ostavio veliki trag. Popularni Zuka igrao je za Chievo, Sampdoria, Genoa, Roma, Atalanta, Al Ahli i SPAL i u svom CV-u ubilježio preko 130 nastupa u Seriji A što je malo kojem bh. fudbaleru pošlo za nogom u historiji.

Petorica se oprostila

Pet Zmajeva su se oprostila od aktivnog igranja fudbalom i to Emir Spahić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, Elvir Rahimić te Mensur Mujdža.

Misimović je do 2017. igrao u Kini i danas je angažovan u FS BiH, Spahić je igrao još za Bayer i HSV, a Salihović za St. Gallen, Guizhou Renhe i HSV. Rahimić se poslije Brazila gdje je bio dio stručnog štaba i oprostio od fudbala, a kasnije je bio dio stručnog štaba BiH kod Roberta Prosinečkog, a Mujdža je nakon Freiburga odigrao još sezonu u Kaiserslauternu gdje se oprostio 2017. godine.

Džeko i Pjanić napravili prave poteze

Edin Džeko i Miralem Pjanić napravili su prave poteze svojim transferima u Romu i Juventus. Džeko je od 2015. u Romi i nakon godina oscilacija u Man. Cityu u Rimu je dobio pravu priliku i povjerenje kluba i trenera. 2017. godine bio je prvi strijelac Serije A i Europa Lige. Pjanić je sa Juventusom došao u sami vrh svjetskog fudbala, Od 2016. do danas osvojio je tri titule prvaka Italije, dva Kupa i jedan Superkup.

Još uvijek igraju, ali nisu više u reprezentaciji

Iz te generacije još uvijek od banjalučkog Željezničara pa do Amerike aktivno igraju Avdukić, Medunjanin, Hadžić, Vranješ, Sven Sušić, Salihović, Ibričić, Vršajević i Ibišević, ali više nisu članovi reprezentacije BiH.

(Reprezentacija.ba)