Tomislav Piplica (51) nekadašnji golman i član stručnog štaba reprezentacije BiH tačno prije 18 godina primio je jedan od najbizarnijih autogolova u historiji fudbala.

Piplica je 6. aprila branio za svoj Energie Cottbus protiv Borussije M'Gladbach. Pred kraj utakmice pri vodstvu Energija od 3:2, jedna visoka lopta umjesto u Piplicnim rukama završila je na njegovoj glavi i odbila se u mrežu za konačnih 3:3.

Gore od izgubljene pobjede, za Piplicu je što je zbog ovog autogola na meti šala i smicalica tokom cijele karijere. No njegov vedar duh, koji je doprinjeo dobroj atmosferi u reprezentaciji BiH koja je pomogla plasmanu reprezentacije BiH na SP 2014. godine, pomogli su mu i da ovu situaciju okrene u svoju korist i dobije još veću popularnost.

“Bio sam siguran da će lopta otići preko gola, preko prečke. U tom trenutku, desio se nekakav udar vjetra i spustio je loptu prema golu. Pala je na moju glavu i odbila se u gol. Bio sam iznenađen.”, izjavio je Piplica prenosi Bundesliga.

Piplica je rođen u Bugojnu, a nakon Iskre igrao je još u Zagrebu, Istri, Segesti, Saomobru, Energie Cottbusu i Elienburgu.

Za BiH je branio devet puta, sve 2001. godine kod selektora Miše Smajlovića.

Kao trener danas radi u Carl Zeiss Jeni. Prethodno je Piplica radio u Wackeru iz Nordhausena, a kao trener radio je još u Energie Cottbusu, Eilenburgu i reprezentaciji BiH u vrijeme dok je njome kormilario Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)