Doajen sportskog novinarstva u BiH Fuad Krvavac, koji već tri godine nije sa nama, 5. aprila 1992. godine donio je jedan od najpoznatijih izvještaja od postanka fudbala – rat je prekinuo utakmicu.

Tog datuma počela je opsada Sarajeva koja je prekinula utakmicu FK Željezničar – Rad koja nikada nije završena.

Na dan utakmice niko od igrača nije mogao pretpostaviti ono što će ih zadesiti. Sve se činilo normalnim do zagrijavanja kada su se čuli prvi pucnji u Policijskoj akademiji na Vracama.

Igračima Rada u Beogradu su savjetovali da ne dolaze u Sarajevo, ali oni su se oglušili na to i kao pravi sportisti došli na megdan svom starom rivalu. Oko 14 sati i 30 minuta igrači obje ekipe izašli su na zagrijavanje, a iako je na ulicama Sarajeva bilo napeto ništa nije slutilo da do susreta neće doći.

Ipak, nekoliko minuta kasnije čula se pucnjava, a igrači su pobjegli u svlačionice. Susret između Željezničara i Rada nikada nije odigran i tako su Plavi završili svoj nastup u Prvoj ligi SFRJ. Na stadionu i oko stadiona vladala je haotična atmosfera. Na ulicama Sarajeva već su bile postavljene barikade. Lukavica je bila odsječena, a hiljade građana iz pravca Dobrinje krenulo je prema Skupštini na Marijin Dvoru kako bi podržali proteste za mir.

Krvavac se inače novinarstvom počeo da se bavi 1968. godine. Prve tekstove objavio je u zagrebačkim Sportskim novostima, a najveći dio karijere proveo je u sarajevskim dnevnim listovima, Oslobođenju i Večernjim novinama. Pisao je za AS, dnevni list Sport marker, te portale Klix.ba i Sportdc.

Tokom radnog vijeka izvještavao je sa mnogih nogometnih utakmica širom svijeta. Bio je prvi glasnogovornik Nogometnog saveza BiH, a godinama je bio stalni dopisnik UEFA-e iz naše zemlje.

Kao dugogodišnji hroničar nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, pratio je njeno formiranje, ali i mnoge historijske utakmice, počevši od prve zvanične sa Grčkom u u Kalamati, Hrvatskom u Bologni, preko Brazila, Malezije do Danske, Rumunije, Litvanije…

Velik pečat bh. sportskom novinarstvu dao je i njegov sin Feđa, inače uspješni arhitekta, koji je kao profesionalni fotoreporter napravio neke od najvažnijih fotografija u historiji fudbalske reprezentacije BiH i bh. fudbala.

(Reprezentacija.ba)