Nick Ames, novinar britanskog Guardiana, uživo je u Kaunasu 15. oktobra 2013. godine pratio meč posljednjeg kola kvalifikacija za SP između Litvanije i BiH (0:1) i kaže da mu je to omiljena utakmica.

Zanimljivo da je Ames prvo stigao u Sarajevo, a onda se prema Litvaniji uputio zajedno sa našim navijačima, kako bi iz prve ruke doživio ono što i hiljade navijača Bosne i Hercegovine.

Ames je put, koji je trajao tri dana, proveo sa Abdulahom, čovjekom koji je od 1968. godine u australijskom Adelaideu.

U kolumni za Guardian piše zašto mu je baš ova utakmica omiljena.

“Putovao sam sa Abdulahom u jednom autobusu iz Sarajeva do Kaunasa. Ideja je bila da prođem isti put kao i hiljade drugih navijača koji su ostavili sve obaveze kako bi doživjeli ono što ih čeka na kraju ovog puta. BiH je trebala pobijediti Litvaniju i plasirati se na Svjetsko prvenstvo prvi put u historiji. Teško je objasniti šta to znači za jednu državu, koja se još uvijek oporavlja od ratnih dešavanja ih devedesetih godina”, piše Ames i dodaje:

“Susret je bio užasan sve do 68. minute. Selektor Safet Sušić je izveo ofanzivan tim, Edin Džeko i Miralem Pjanić su nosili ekipu, ali nije im mnogo toga polazilo za rukom. Ipak, ono što se činilo nemogućim postalo je realnost. Vedad Ibišević je pronašao prostor u šesnaestercu i poslao loptu u mrežu. Bosanci koji su ispunili stadion u Kaunasu sada su mogli početi sa slavljem. Narednog jutra sam se probudio sa Abdulahovom zastavom “Bosnia Adelaide” kraj sebe. On je već odavno otišao autobusom za Sarajevo, a mene je čekao avion za London. Nekoliko mjeseci kasnije dobio sam poruku od njega “Radujem se susretu s tobom u Sao Paolu u Brazilu”. Ja nisam uspio otići u Brazil, ali ne sumnjam da Abdulah jeste. Za njega i sve navijače BiH ne postoji dovoljno velika prepreka koja bi ih mogla spriječiti da prate državu koju obožavaju.”

(Reprezentacija.ba)