Mehmed Baždarević (59), nekada najbolji igrač Prve lige SFRJ i bivši selektor reprezentacije BiH, nalazi se u karantinu u svom domu u francuskom Grenoblu.

Za Life.ba naglašava kako su mjere u zemlji ”Trikolora” itekako stroge.

”Možemo izaći sat vremena u toku dana u prodavnicu ili apoteku, uz potpisanu potvrdu, koju mi isprintamo i potpišemo. Ako prekršimo mjere, kazne se kreću maksimalno i do dvije hiljade eura. Trudim se da poštujem sve što nam nadležni preporučuju. Također, poručio bih građanima u Bosni i Hercegovini da poštuju sve ono što im nadležni savjetuju. Samo tako mogu pomoći sebi i drugima”, kaže popularni Meša.

Dodaje kako izolaciju provodi sa suprugom Marinom. Posljednja dva dana intenzivno radi treninge.

”Često sam trenirao djecu od 12 do 14 godina i kada je počela izolacija zvali su me oni, ali i treneri, da pitaju za savjete. Kako da treniraju i šta da rade.  Rekao sam im da žongliraju loptu i da pošalju videa. Tako je pokrenut jedan takmičarski duh gdje sada svakodnevno šaljemo jedni drugima naša postignuća. Uključen je u grupu i moj bivši stručni štab iz FC Paris. Žonglira se sa malom loptom, većom koja je ispuhana, loptom za ragbi i toaletnim papirom. Dvije lopte imama sa Mundijala. Jedna iz SAD-a 1994., a druga iz Brazila 2014. Sve se radi bosih nogu, to su pravila. Bilo je nekih igrača koji su uspjeli brojati i do 50, a ja sam uspio preko 30. Zanimljivo je, a i vrijeme brže prođe. Mislim da će već naredne sedmice izazov biti da se žonglira svezanih očiju”, istakao je bivši selektor Zmajeva.

Legendarna ”Željina desetka” podvlači kako je za sve nogometaše važno da i u karantinu održavaju formu.

”Svim profesionalnim, ali i igračima koji amaterski igraju nogomet savjetujem da, zavisno od uslova koje imaju, redovno treniraju. Održavanje fizičke spreme važno je i zbog činjenice da će se brže vratiti u formu kada sve ovo prođe. Dakako, važno je da sve rade ispravno, a preporučio bih da vježbaju trbušni zid svakodnevno. Dakle, jačanje tih mišića je važno zbog nekoliko razloga. Također, ako imaju lastiku neophodno  je raditi trening zbog eksplozivnosti. Neka improvizuju, ali trebaju odraditi takav trening”, potcrtava čovjek koji je svojevremeno bio najbolji strani igrač elitnog nogometnog ranga u Francuskoj.

Baždarević  naglašava kako je u ovim trenucima izuzetno važna mentalna snaga.

”Ovo su teški trenuci za sve nas. Navikavamo se na jedan novi način života. Ne znamo do kada će sve ovo trajati, a nadamo se da neće još dugo. Stoga smatram da je bitno imati pozitivan pristup i vedri duh”, zaključio je u razgovoru za Life.ba Baždarević.

Meša je BiH vodio u 24 utakmice od marta 2015. do oktobra 2017. godine. Tada smo imali 14 pobjeda, 4 remija i 6 poraza uz gol razliku 52:33.

(Reprezentacija.ba)