Drugi april važan je datum u historiji fudbalske reprezentacije BiH.

Prije 23 godine, tačnije 2. aprila 1997. godine Bosna i Hercegovina odigrala je prvu domaću kvalifikacionu utakmicu. Pred 30.000 navijača na Koševu smo ugostili Grčku.

U tim kvalifikacijama za SP 1998 smo prvu domaću utakmicu, onu protiv Hrvatske, zbog neposoredno završenog rata morali igrati u Bolonji, no FIFA i UEFA su kasnije nakon što je Italija došla odigrati prijateljsku utakmicu na Koševu morali dati zeleno svjetlo da BiH igra i kvalifikacione utakmice na svom terenu.

Na isti dan odigrana je još jedna kultna utakmica, ali šest godina poslije. Drugog aprila 2003. godine BiH je senzacionalno slavila protiv Danske u Kopenhagenu sa 0:2 golovima Baljića i Barbareza, a svoj pečat ovoj utakmici dao je i senzacionalni komentator Igor Kristić.

BiH – Grčka 0:1, 2. april 1997. godine

Sastav: Dedić, Katana, Glavaš, Beširević, Jašarević, Halilović, Šabić, Ramčić, Salihamidižić, Bolić i Kodro. Klupa: Baljić, Musić, Brkić, Dadić, Pintul, Repuh i Šabanović.

Selektor: Fuad Muzurović

Danska – BiH, 0:2, 2. april 2003. godine, strijelci Baljić i Barbarez

Sastav: Hasagić, Musić, Berberović, Hibić, Konjić, Hrgović, Biščević, Bešlija, Bajramović, Baljić i Barbarez. Rezerve: Grujić, Blatnjak, Mulina, Tolja, Alihodižić i Mišković

Selektor: Blaž Slišković

(Reprezentacija.ba)