Prije 30 godina rođen je Miralem Pjanić. Iako postoje mnoge verzije priče o lokaciji njegovog rođenja, provjerena informacija kako je Mire rođen u Tuzli.

https://www.instagram.com/p/B-dE4_-Agat/

Prve fudbalske korake ipak je napravio daleko od domovine – u Luksemburgu. Njegov otac Fahrudin je i sam bio fudbaler, a 1990. godine je, kao fudbaler zvorničke Drine, dobio ponudu da ide igrati fudbal u Luksemburgu i uz to stalni posao.

Na nagovor tetka Safeta koji je već živio u Luksemburgu, Fahrudin je to prihvatio i napustio rodnu grudu, da bi mu se nedugo zatim pridružila supruga Fatima sa Miralemom koja zanimljivo također danas slavi rođendan. Kasnije je upravo Fahrudin bio i prvi Miralemov trener.

Danas su njegovi roditelji sretni zbog velike fudbalske karijere koju je napravio, ali im je kao dijete sa loptom (sa kojom je čak i spavao) znao praviti i probleme. Naime, kao dječak je igrajući se na ulici snažno šutirao i oborio jednog čovjeka sa bicikla, nakon čega su Miralemovi roditelji morali platiti odštetu od oko 1000 KM.

Upravo taj snažni šut biće jedno od njegovih najjačih oružja i danas – kada je jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca na svijetu. Ipak, njegovo još vrijednije fudbalsko oružje je njegova nesvakidašnja brza fudbalska inteligencija. Dok druge ekipe moraju napraviti niz poteza da dođu do cilja, Pjanić nerijetko iz drugog plana u stotinkama donosi odluku gdje i kako poslati dugi pas naprijed i tako riješava utakmice.

Najbolji primjer toga u dresu BiH u posljednje vrijeme bila je utakmica protiv Sjeverne Irske na Grbavici kada je maestralno asitirao Džeki za konačnih 2:0.

Pjanić je bio član omladinskih selekcija Luksemburga sve do U19 kategorije. Onda su se pred njim našle ponude Francuske i BiH, a on se bez puno razmišljanja odlučio da igra za BiH. Priznao je i kako je ranije sa ocem, još dok je igrao za Luksemburg, znao čak kombijem putovati u BiH kako bi kao navijač gledao utakmice reprezentacije svoje domovine. U augustu 2008. godine uz puni angažman tadašnjeg generalnog sekretara FS BIH Muniba Ušanovića je dobio priliku od tadašnjeg selektora Miroslava Ćire Blaževića da debituje za BiH u duelu sa Bugarskom.

Za BiH ukupno je do danas odigrao 92 utakmice, postigao 14 pogodaka i bio član ekipe koja je 2014. godine izborila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Danas je sa vrijednošću od 180 miliona KM, koliko za njega traži Juventus, daleko najskuplji bh. fudbaler. Inače, Pjanića su klubovi do sada u transferima platili preko 100 miliona KM.

Nakon što je nastupao za omladinske kategorije luksemburškog Schifflange 96, kasnije je igrao za francuski Metz, Lyon, Romu te Juventus, čiji je trenutno član.

Sa Juventusom je tri puta bio prvak Italije, dva puta osvajač Kupa Italije te jednom Super Kupa Italije.

Sretan rođendan veliki Mire!

(Reprezentacija.ba)