Rukometni bh. reprezentativac Marko Panić (29) trenutno nastupa za bjeloruski Meshkov Brest i jedan je od rijetkih naših sportista koji igra utakmice u jeku pandemije korona virusa.

Panić je iz bjeloruskog Bresta govorio za portal Reprezentacija.ba o situaciji u ovoj državi.

“Što se tiče života u Bjelorusiji, za sada je sve normalno. Treniramo i igramo mečeve lige. U Brestu je mali broj zaraženih, pa još uvijek igramo sa publikom. Žarišta su Minsku (glavni grad), Gomelu i Grodnom, tamo se igra bez publike. I fudbalske utakmice se igraju uz prisustvo publike, kafići normalno rade, restorani, vrtići, škole, gradski prevoz. Virus je prisutan u Bjelorusiji, ali su mjere blaže. Nemamo nikakve zabrane kretanja”, kaže nam Marko.

Panić sa porodicom i prijateljima u nedjeljnoj rekreaciji na ulicama Bresta

BiH je trebala u aprilu igrati kvalifikacije za baraž za SP protiv Rumunije, ali su ti dueli odgođeni zbog korona virusa za juni. Panić ističe da će ova situacija poremetiti kompletan rukomet, a prokomentarisao je i nastup Zmajeva na Europskom prvenstvu u januaru ove godine.

“Sigurno da će ovo uticati na sve rukometaše u kompletnoj u Europi. Kvalifikacije se za baraž se neće igrati i pomjerene su za juni mjesec. Sve će zavisiti od situacije sa pandemijom korona virusa. Većina rukometnih liga u Europi završava svoja takmičenja, odnosno neće se nastaviti.. Što se tiče reprezentacije, zadovoljni smo proteklom godinom. Izborili smo plasman na EURO, tamo smo pokazali da se igra dobar rukomet u Bosni i Hercegovini. Nismo se obrukali i dali smo svoj maksimum u svakom susretu.”

Panić govori i o mjerama koje je u Bjelorusiji preduzeo predsjednik Aleksander Lukašneko na kojeg zapadnjački mediji gledaju skeptično jer je npr. poručio da građani Bjelorusije svako ujutro protiv korone popiju čašicu votke.

“Predsjednik kaže da panika stvara više problema od samog virusa. Svjestan je da je virus neizbježan i da će biti ovdje, ali ne želi da mu propada ekonomija zemlje. Mislim da je jedan od rijetkih koji radi dobru stvar i moje mišljenje je da je to u redu, jer govorim iz moje perspektive jer se nalazim ovdje u Bjelorusiji. Bjelorusija je mislim jedina zemlja uz Švedsku u Europi koja nije u karantinu. Trenutno nemam neku predstavu šta se dešava u svijetu, osim onoga što vidim preko televizije”, kaže Marko za portal Reprezentacija.ba

Marko je rođen u Jajcu , gradu u kojem trenutno nema nijedna zaražena osoba od korona virusa. Dvadesetdevetogodišnji Panić smatra da je najveći problem taj što u Jajcu nema testova za korona virus, pa samim tim informacije o broju zaraženih nisu relevantne.

“Koliko sam upratio, za sada nema zaraženih i smrtnih slučajeva u Jajcu. Jedan je od rijetkih gradova u BiH gdje nema zaraženih. Ipak, ja čisto sumnjam da je to tačno, jer se gleda broj testiranja, a mislim da u Jajcu nema testiranja i ne mogu ljudi voditi evidenciju.”

Marko sa porodicom

Marko Panić je rođen 10. marta 1990. godine u Jajcu gdje je i počeo svoju rukometu karijeru. Rukometnu afrimaciju stekao je u banjalučkom Borcu, kasnije je sa mnogo uspjeha nastupao za francuski Chambery, poljski Azoty, dok je od kraja 2018. godine član Brest Meskhova. Od 2010. godine nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH (pozicija desnog beka) i zanimljivo da je jedan od rijetkih igrača na svijetu koji podjednako dobro šutira i lijevom i desnom rukom.

(Reprezentacija.ba)