Na današnji dan prije 18 godina – 27. marta 2002. godine na klupi Bosne i Hercegovine debitovao je Blaž Slišković (60). Remizirali smo sa Makedonijom 4:4.

Tada 42-godišnji Baka, koji je naslijedio Mišu Smajlovića, na teren je od prve minute poslao sastav: Piplica, Bišćević, Konjić, Hibić, Musić, Bajramović, Mišković, Akrapović, Šabić, Bolić i Barbarez. Sa klupe su kasnije priliku za igru dobili Stojkić, Nadarević, Papac, Hujdurović, Blatnjak i Dodik.

Bio je to ujedno debi za Zlatana Bajramovića koji je tada imao 22 godine i bio pred transferom iz St. Paulija u Freiburg.

BiH je vodila sa 4:1 golovima Barbareza i Bolića, ali su Makedonci od 65. do 88. minute zabili tri gola za poravnanje. Čak tri gola pogodio je Shaqiri.

Utakmicu je pred oko 3500 gledalaca vodio sudija Alojzije Šupraha.

Baka Slišković je BiH vodio u 30 utakmica, a zabilježio je ukupno 10 pobjeda, 9 remija i 11 poraza.

Prvi je Bosnu i Hercegovinu doveo na korak plasmana na veliko takmičenje kada su nas od plasmana na EURO 2004 i SP 2006 dijelile po jedna utakmica.

Baka će, između ostalog, ostati poznat po uvođenju potpuno nove uloge Sergeju Barbarezu kojeg je praktično pretvorio u stopera, zvanično u libera.

Baka je nakon BiH vodio Zrinjski, Tiranu, rumunsku Albu, Široki, arapski Al-Ansar, kineski QD Jonoon, a danas vodi Kitchee iz Hong Konga. Sa Zrinjskim je osvojio dvije titule prvaka BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=x-urD-JVBVA

(Reprezentacija.ba)