Dušan Bajević danas je, 26. marta, trebao sa svojim igračima odmjeriti snage sa reprezentacijom Sjeverne Irske u baražu za EURO 2020, no zbog korona krize utakmice su pomjerene za juni.

Selektor je prvobitno za ovu utakmicu pozvao 29 igrača, a za očekivati je kako će do juna promijeniti spisak, sigurno za četiri nova imena koja su podebljana na spisku ispod. Naravno ukoliko svi budu spremni.

Spisak od 29 pozvanih igrača + četiri nova igrača:

Golmani: Ibrahim Šehić (BB Erzurumspor), Jasmin Burić (Hapoel Haifa), Vedran Kjosevski, (FK Željezničar), Asmir Begović (AC Milan)

Odbrana: Toni Šunjić (Dinamo Moscow), Ervin Zukanović (SPAL), Ermin Bičakčić (TSG 1899 Hoffenheim), Marko Mihojević (Erzgebirge AUE), Darko Todorović (Holstein Kiel), Bojan Nastić (BATE Borisov), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC), Zoran Kvržić (Kayserispor), Siniša Saničanin (FK Vojvodina), Branimir Cipetić (NK Široki Brijeg), SEAD KOLAŠINAC (ARSENAL FC),

Vezni igrači: Miralem Pjanić (Juventus FC), Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Haris Duljević (Nimes Olympique), Amer Gojak (GNK Dinamo), Deni Milošević (Konyaspor), Stjepan Lončar (HNK Rijeka), Edin Višća (Istanbul Basaksehir), Luka Menalo (NK Olimpija), Miroslav Stevanović (Servette Geneve), Amar Rahmanović (FK Sarajevo), Anel Šabanadžović (AEK Athens), RADE KRUNIĆ (AC MILAN), SENAD LULIĆ (LAZIO),

Napad: Edin Džeko (AS Roma), Armin Hodžić (Mol Fehervar FC), Smail Prevljak (KAS Eupen), MILAN ĐURIĆ (SALERNITANA).

Kolašinac, Lulić, Krunić i Đurić izostavljeni su sa martovskog spiska zbog povreda.

Sead Kolašinac je povrijedio rame 23. februara u duelu njegovog Arsenala i Evertona. Prve prognoze su govorile da će Sead najmanje četiri sedmice biti van teren, a optimalno da će za šest sedmica početi trenirati. To znači da će lijevi bočni naše selekcije početkom aprila biti u trenažnom procesu.

Senad Lulić je 12. februara operisao lijevi zglob i prve prognoze su bile da će se na teren vratiti za šest sedmica. Ipak, došlo je do blagih komplikacija, naš reprezentativac je dobio infekciju te je početkom marta obavio još jedan operativni zahvat. Trenutno je u Švicarskoj, a još uvijek nije poznato kada će se Senad vratiti treninzima.

Rade Krunić se povrijedio početkom februara, a Milan je 8. februara na zvaničnoj stranici objavio da će Krunić pauzirati minimalno mjesec dana zbog problema sa desnim stopalom.. Krunić svakako ne bi bio na raspolaganju selektoru Bajeviću da se baraž igra po planiranom 26. marta, ali bi se u aprilu definitivno trebao vratiti treninzima u Milanu.

Milan Đurić je igrao sjajno ove sezone za Salernitanu, a onda je krajem februara uslijedila povreda stopala. Milan u martu propustio nekoliko utakmica i nije se našao na spisku Bajevića za baraž zbog spomenute povrede. Talijanski mediji nisu precizirali tačan datum povratka Đurića na teren, ali bi to vjerovatno trebalo biti u aprilu.

Podsjećamo, Zmajevi prvo igraju protiv Sjeverne Irske, a onda ako pobijede igraju protiv Slovačke ili Irske, opet u Zenici. Pobjede li i u toj drugoj utakmici – BiH će se plasirati na EURO 2020. Da se ne zabunite, EURO 2020 će se odlukom UEFA igrati na ljeto 2021. godine, ali se idalje zove EURO 2020.

(Reprezentacija.ba)