Reprezentacija Bosne i Hercegovine u Pro Evolution Socceru plasirala se na eEURO 2020 koji je planiran u Londonu od 7. do 12. jula u organizaciji UEFA-e.

U sastavu kapitena Feđe Đedovića iz Sarajeva i Igora Zečevića iz Kiseljaka Bosna i Hercegovina je nakon dva kruga po dva dvomeča protiv svih protivnika bila ispred Švicarske, Sjeverne Makedonije, Moldavije i Kazahstana i direktno se plasirala na eEURO 2020.

“Možemo biti ponosni jer smo bili vrlo ubjedljivi bez ijednog poraza i sa gol razlikom 41:18.” govori kapiten Đedović za Reprezentacija.ba i pojašnjava kako su kvalitete svih reprezentacija automatski izbalansirane zbog ravnopravnosti.

“Imali smo malo straha jer su internetske veze bile preopterećene i kontrole nisu baš najbolje slušale naše naredbe, ali se na kraju sve skupa dobro završilo.”.

Za one koji ne znaju, objasnite na kakav ste se turnir uopšte plasirali?

“UEFA je paralelno sa “pravim” EURO 2020 organizovala i eEURO 2020, odnosno takmičenje reprezentacija u Pro Evolution Socceru. Po dva najbolja igrača iz svih država predstavljaju svoju reprezentaciju, prve ekipe idu direktno, druge u baraž. U Londonu će igrati 16 najboljih reprezentacija, a bolji će se odlučivati kroz zbir dvomeča oba člana reprezentacije. Čekamo još da li će se i eEURO 2020 odgoditi za 2021. godinu. U svemu smo bili u koordinaciji sa Fudbalskim savezom BiH koji nas je podržao sa kvalitetnom opremom koja nam je omogućila da budemo još bolji u igri. Zahvalni smo na podršci i kompanijama Sinalco i Telemach, kao i Reprezentacija.ba portalu koji jedini ima esports rubriku.”.

Kako se uopšte postaje reprezentativac BiH u Pro Evolution Socceru?

“Do statusa reprezentativca sam stigao kroz dva kruga online kvalifikacija koje je organizovao KONAMI u saradnji sa UEFA-om. Kvalifikacije su bile jako napete s obzirom da je veliki broj igrača imao jak motiv da dodje do finalnog turnira, a onda i na tom finalnom kvalifikacijskom turniru da dodju do finala sto bi značilo i to da postaju eReprezentativci svoje zemlje. Na sreću i Igor i ja smo uspjeli da dodjemo do finala i na taj način obezbjedimo najjaču moguću postavu za reprezentaciju s obzirom da smo dugi niz godina i dva najbolja igrača u našoj zemlji, što govore i naši rezultati.”.

A kako je Pro Evolution Soccer uopšte postao ozbiljnijim dijelom tvog života?

“PES sam poceo igrati još davne 1997 na starijim konzolama, inačica PES-a ISS je tada bio aktualan i od tada do dana današnjeg PES je glavna igra u mom životu. Od 2010. kada osvajam prvu titulu prvaka BiH krećem i malo ozbiljnije da shvatam PES i takmičenja, krećem sa regionalnim turnirima i jakim online turnirima. A posljednje četiri godine nastupam sa Igorom i još par najjačih igrača iz regije za najjači eSport Tim Ancestral iz Zagreba. S obzirom da nam je ugovor istekao u decembru, bili smo slobodni agenti što se kaže, pa smo tako ostvarili i angazman u FK Olimpik koji je prvi fudbalski klub u BiH koji je oformio eSport tim i to baš u PES-u. Boje Olimpika ćemo braniti u jednoj Regionalnoj Timskoj ligi, a Igor i ja i nadamo se dobrom plasmanu. Trenutno je ta liga kao i sve drugo na stand by zbog novonastale situacije sa korona krizom jer se održava u Beogradu.”

Vaše utakmice prenosi svake sedmice i tv. kanal Sport Klub?

“Ja sam učesnik i prve regionalne Sinalco PES Balkan lige koja se utorkom i srijedom od 19 sati emituje na kanalu Sport Klub Esports i to je nekako jedino takmičenje trenutno koje ne ispašta zbog korona krize. Nadam se prolasku u top četiri, odnosno u playoff koji će biti odrzan u Beogradu kada sve ovo prodje, nadam se. Još jedna regionalna rekreativna liga u PES-u je aktuelna gdje se malo igramo i menadžera i kreiramo vlastite timove na osnovu stvarnih cijena igrača. Momci iz Srbije već godinama uspješno vode stranicu “Pes Serbia” na kojem imamo mimo klasičnih liga i tu jako popularnu PSML (Pes Srbija Menadzer Liga) menadžer ligu. Od ove sezone vodim ekipu Sinalco Team i takodjer se nadam dobrom plasmanu u toj ligi s obzirom da sam već sada oformio dosta solidan tim i mogu se nositi sa ekipama i menadžerima koji su dosta duže tu.” zaključuje Feđa Đedović razgovor za Reprezentacija.ba.

Sve utakmice eReprezentacije BiH možete pogledati ponovo na Feđinom Youtube kanalu.

(Reprezentacija.ba)