Vlada Kantona Sarajevo danas je održala vanrednu sjednicu na kojoj je raspravljano o mjerama sprečavanja širenja koronavirusa. Donesena je odluka da se radno vrijeme svih prodajnih objekata na području Kantona Sarajevo ograniči do 16:30 sati, a vrijeme do zabrane kretanje potrebno je iskoristiti da se svi vrate kućama. Istaknuto je da će kontrole će biti stroge i rigorozne. Skraćeno radno vrijeme odnosi se i na apoteke.

Donesena je odluka o smanjenju visine zakupnine za 50 posto u objektima u kojima je KS zakupodavac. Odlučeno je da se prestane naplaćivati parking u KS, osim zatvorenih parkinga sa rampom, od 8:30 do 13:30 sati.

Donesena je i odluka o izdvajanju milion KM za nabavku sanitetske opreme. Formirana će biti i posebna budžetska stavka podrške privredi, a početni iznos je 5 miliona KM.

Najavljeno je formiranje koordinacionog tijela za predlaganje mjera i sanaciju posljedica s ciljem zaštite radnika i poslodavaca koji radnicima nisu dali otkaze. Istaknuto je da će u cijelu priču biti uključene sve nadležne institucije, a Turistička zajednica u te svrhe je već izdvojila milion KM. JU Služba za zapošljavanje KS predlaže program mjera rasterećenja u vidu plaćanja poreza i doprinosa za radnike koje su poslodavci zadržali na poslu.

Premijer KS Mario Nenadić je apelovao na građane da se strogo pridržavaju donesenih naredbi i prestanu okretati ražnjeve na planinama i izletištima.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović kazao je da testova ima dovoljno i da nema razloga za zabrinutost. Kazao je da se epidemiološka situacija od posljednjeg izvještaja nije promijenila.

(Reprezentacija.ba)