Bh. nogometna reprezentacija stvarala se i u vihoru rata u našoj zemlji.

Tako je 9. marta 1993. godine u Genku odigrana humanitarna utakmica koje je bila i prva zvanična našeg nacionalnog tima, a na današnji dan prije 27 godina odigran je dvoboj u Koblenzu sa Kaiserslauternom.

Poznato je kako je organizator utakmice bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnot NSBiH.

Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe. Iako rezultat nije bitan važno je napomenuti da smo i poraženi od Kaiserslauterna u Koblenzu.

Mnogi ne znaju kako je domaćin u okršaju sa Kaiserslauternom bio je Demir Hotić koji je uživao veliki ugled o ovom timu.

U to vrijeme igrači rasuti po Starom kontinentu  i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije.

Podsjetimo, boje BiH u tim okršajima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara – kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

(Reprezentacija.ba)