U periodu epidemije korona virusa kada većinu vremena provodimo kući, Reprezentacija.ba portal donosi najzanimljivije podatke iz historije reprezentacije BiH. Danas vas podsjećamo na tri najveća transfera u historiji bh. fudbala.

Edin Džeko sa 25 godina iz Wolfsburga u Manchester City za 37 miliona eura (7. januar 2011. godine)

Džeko je u Manchester City došao kao najveći transfer iz Bundeslige do tada. U toj sezoni za Wolfsburg je zabio 10 golova, a u dvije ranije sezone čak 48 njih. U dresu Man. Citya osvojio je dvije titule prvaka Premiershipa, te dva kupa – FA Kup i Liga Kup. Ukupno je odigrao 189 utakmica i zabio 72 gola i 32 puta asistirao. Objektivno, u Man. Cityu nikada nije dobio pravu šansu za dokazivanje.

Miralem Pjanić sa 26 godina iz Rome u Juventus za 32 miliona eura (1. juli 2016. godine)

U Juventus se ne dolazi slučajno, pa je Pjanić u najveći talijanski klub došao nakon pet dobrih sezona u Romi za koju je u 185 mečeva zabio 30 golova i 44 puta asistirao. Sa Juvetom je osvojio tri titule prvaka Italije, dva kupa i jedan superkup. Još uvijek nosi dres

Elvir Baljić sa 25 godina iz Fenerbahčea u Real Madrid za 21 milion eura (1. juli 1999. godine)

Iako je treći na listi, gledajući na kontekst vremenskog perioda, transfer Elvira Baljića praktično je najveći u historiji bh. fudbala. Baljić je u Real Madrid došao iz Fenera nakon sezone u kojoj je zabio 17 golova i 13 puta asistirao. U velikom Realu odigrao je 19 utakmica, zabio jedan gol i jednom asistirao. Naredne sezone je zbog povrede već vraćen na posudbu u Fenerbahce, a zvanično je u Realu ostao do 2002. godine i osvojio čak dvije Lige Šampiona. Dijelio je svlačionicu sa Figom, Zidanom, Hierrom, Roberto Carlosom, Raulom, Eto'om, Anelkom, Casillasom… Cimer mu je bio Steve McManaman. Naigrao bi se i više da se nije nesretno povrijedio pri ulasku na teren na jednom od prvih treninga u Madridu.

(Reprezentacija.ba)