Europska fudbalska federacija (UEFA), Europska klupska asocijacija (ECA), Asocijacija europskih liga i FIFPro Europa potpisale su u utorak (17. mart) rezoluciju kojom se usmjerava zajednički odgovor europske fudbalske porodice izazovima i uticaju širenja korona virusa na fudbal u Europi.

UEFA je u utorak održala hitnu video konferenciju sa predstavnicima ECA, Asocijacije europskih liga i FIFPro Europa (u nastavku teksta “stranke”)kako bi zajednički, kao grupa, razgovarali o jedinstvenom setu okolnosti sa kojim se suočava europski fudbal kao rezultat globalne svjetske krize izazvane pandemijom korona virusa i kako bi diskutovali o razumnim rješenjima za europsku fudbalsku porodicu i načinima borbe sa ovom uznemirujućom, izazovnom i situacijom koja je bez presedana.

Dužnost stranaka, koje su predstavnici najvažnijih fudbalskih organizacija u Europi, je da odgovorno vode razvoj zajedničkog evropskog pristupa odgovoru globalnoj pandemiji koja je dovela do suspenzije svih većih takmičenja u Europi.

UEFA odgodila EURO

Imajući ovo u vidu, pri čemu ponavljaju fundamentalnu posvećenost zaštiti zdravlja, sigurnosti i dobrobiti igrača, klubova, navijača, zvaničnika, osoblja i šire fudbalske zajednice, stranke su diskutovale i jednoglasno dogovorile principe plana koji se odnosi na sezonu 2019/2020.

Principi uključuju sljedeće:

Nacionalna takmičenja

  • Baraž mečevi za plasman na završni turnir UEFA EURO 2021 koji su trebali da se odgiraju u martu 2020. godine bit će odloženi do junskog termina za odigravanje međunarodnih utakmica. Ova odluka podložna je razmatranju u odnosu na situaciju.
  • Finalni turnir EURO koji je trebao da se odigra od 12. juna do 12. jula 2020. godine odložit će se za period od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Na ovaj način će EURO biti velika proslava fudbala za sve navijače širom kontinenta.
  • Za mečeve trećeg i četvrtog kola europskih kvalifikacija (SP Katar 2022) koji po rasporedu treba da se odgiraju u junu 2021. godine bit će određeni novi termini odgiravanja.

BiH će baraž za EURO igrati u junu ove godine

  • Klubovi će osloboditi igrače za sve nove termine.

Klupska takmičenja

  • Posvećenost da se sva nacionalna i europska klupska takmičenja završe do kraja tekuće sportske sezone, najkasnije do 30. juna 2020. godine, ukoliko se poboljša situacija i nastavak takmičenja bude prikladan i uz dovoljan oprez.

Premijer liga BiH će se nastaviti pod uslovom da se situacija oko korona virusa stabilizuje u BiH

  • Moguće ograničenje ili odustajanje od ekskluzivnih termina u kalendaru, što će moguće rezultirati zakazivanjem mečeva nacionalnih šampionata sredinom sedmice (vanredna kola) kao i zakazivanje mečeva UEFA klupskih takmičenja tokom vikenda.
  • Moguće prilagođavanje kvalifikacionih mečeva za Ligu šampiona i Europa ligu u sezoni 2020/21 uslijed kasnog završetka sezona 2019/20, na primjer nakon 30. juna.

Radne grupe

  • Momentalno formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika UEFA, liga i klubova kako bi se ispitale relevantne stvari vezane za kalendar takmičenja i pronašle solucije koje će omogućiti nastavak ili zaključenje tekuće sezone na koherentan način.
  • Druga radna grupa sastavljena od predstavnika UEFA, liga, klubova i igrača bit će uspostavljena u daljoj fazi kako bi se procijenile ekonomski, finansijski i regulatorni utjecaj pojave koronavirusa i koja će predložiti mjere koje će pomoći ublažavanje posljedica pandemije.

Stranke su uvjerene da plan u nepredviđenom slučaju predstavlja najbolji kurs akcije u ovom momentu. Uzima u obzir savjete međunarodnih zdravstvenih eksperata kao i restriktivne mjere izdate od strane nacionalnih vlada i lokalnih vlasti. Također, plan dozvoljava fleksibilnost, koliko to događaji opravdavaju, sa nadom u nastavak igre pred navijačima širom Europe što je prije moguće kako bi se aktuelna sezona završila.

Stranke će nastaviti sa velikom pažnjom da prate situaciju na dnevnoj osnovi i da ohrabruju širu fudbalsku zajednicu da preduzima razumne mjere opreza.

Završno, stranke žele da naglase da su njihove misli sa svim pojedincima i zajednicama koje su pogođene koronavirusom.

Rezoluciju su potpisali Aleksandar Čeferin (predsjednik UEFA), Andrea Agnelli (predsjednik Europske klupske asocijacije), Lars-Christer Olsson, (predsjednik Asocijacije europskih liga) te Bobby Barnes (predsjednik FIFPro Europa).

(Reprezentacija.ba)