UEFA je za utorak najavila veliki sastanak na kojem će donijeti odluke o sudbini fudbalskih takmičenja koja su zaustavljena zbog raširenosti korona virusa.

Sastanku će putem video linka prisustvovati predstavnici svih europskih saveza, ali i ključnih fudbalskih asocijacija u Europi poput ECA-e i FIFpro.

Prve informacije govore kako najveći europski savezi kao prioritet od UEFA-e traže završetak domaćih takmičenja, pa je najvjerovatniji epilog kako će EURO 2020, a samim tim i baraž za EURO 2020 biti odgođeni.

Okvirni plan UEFA-e je da se sa domaćim prvenstvima nastavi tek nakon smirivanja situacije sa korona virusom, nakon čega će se donijeti plan kada će biti odigran baraž i EURO 2020.

Talijanski savez već je najavio kako će kao prioritet u zahtjevima postaviti završetak domaćeg šampionata, a Norveška vlada je već zabranila utakmicu baraža protiv Srbije koja je bila planirana za 26. mart u Oslu.

Engleski mediji pišu kako će se EURO 2020 igrati u decembru ove godine, a a francuski kako će se igrati na ljeto 2021. godine.

Za nas najvažnije, utakmice baraža u Zenici protiv Sjeverne Irske 26. marta i eventualno Slovačke ili Irske 31. marta sigurno će biti otkazane.

(Reprezentacija.ba)