Dušan Bajević je u ponedjeljak objavio spisak od 29 igrača na koje računa za baraž za EURO 2020, a na spisku su se našla i četiri debitanta.

Branimir Cipetić iz Širokog Brijega, Siniša Saničanin iz Vojvodine, Amar Rahmanović iz Sarajeva i Anel Šabanadžović iz AEK-a su četiri fudbalera koja su prvi put dobila poziv u A selekciju BiH.

Cipetić i Rahmanović trenutno nastupaju u Premijer ligi BiH, dok Saničanin igra u Srbiji, a Šabanadžović u Grčkoj.

Branimir Cipetić (24, desni bek, 1,84 m, dešnjak, 350.000 eur, Široki sedmi u BiH)

Branimir Cipetić, foto: Foto: Jabuka TV

Fudbaler Širokog Brijega je u tekućoj sezoni najbolji desni bek Premijer lige BiH. Cipetić je 1995. godine rođen u Splitu, a u Hajduku je napravio prve korake gdje je igrao do U19 ekipe kada 2014. prelazi u Španiju. U Španiji je ostao pet godina igrajući za niželigaše nakon čega u julu 2019. godine doalzi u Široki Brijeg stigao u julu 2019. godine iz Španije. Branimir je ove sezone ubilježio 20 nastupa za Široki u svim takmičenjima i asistirao šest puta. Drugi je najbolji asistent Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Siniša Saničanin (24, stoper, 1,90m, ljevak, 800.000 eur, Vojvodina treća u Srbiji)

Siniša Saničanin

Siniša Saničanin rođen je 1995. godine u Prijedoru gdje je napravio prve fudbalske korake u omladinskim selekcijama Rudara. Nakon dvije sezone nastupanja za prvi tim Rudar Prijedora, ovaj 1,90 metara visoki stoper 2015. godine prelazi u Borac, odakle samo godinu poslije ide u Srbiju – u ekipu Mladosti Lučani. Već sezonu poslije primjetila ga je i dovela Vojvodina gdje igra i danas. Ove sezone standardan je u dresu novosadske Vojvodine. Ukupno je odigrao 22 ligaška susreta za Vojvodinu, koja je trenutno treća u Srbiji sa 54 boda i ima samo bod manje od drugog Partizana. Za omladinske selekcije BiH odigrao je devet utakmica – osam za U21 BiH, a jednu za U19 BiH i postigao jedan pogodak. Posljednji put za U21 BiH igrao je u novembru 2016. godine protiv Crne Gore kod selektora Darka Nestorovića. Upravo je tada postigao i gol.

Amar Rahmanović (25, ofanzivni vezni, 1,92m, ljevak, 600.000 eur, Sarajevo prvo u BiH)

Amar Rahmanović, foto: FK Sarajevo

Amar Rahmanović rođen je 1994. godine u njemačkom Sindelfingenu. Inače je iz Tuzle. U posljednje dvije sezone u dresu FK Sarajevo jedan od najboljih igrača Premijer lige Bosne i Hercegovine. U tekućoj sezoni je postigao tri gola i pet puta asistirao u 16 odigranih mečeva u svim takmičenjima za Bordo klub. Rahmanović je za omladinske selekcije BiH odigrao 17 mečeva i dva puta se upisao u strijelce. Posljednji put za U21 BiH igrao je 2015. godine. Prije Sarajeva nastupao je za Maribor, Koper, Celje, sarajevski Olimpik, Istru, Novi Pazar te omladinske selekcije tuzlanske Slobode. U karijeri je osvojio četiri pehara – titule prvaka BiH i Slovenije Maribor), te titule osvojača kupa BiH i Slovenije (Kopar).

Anel Šabanadžović (20, defanzivni vezni, 1,82 m, dešnjak, 450.000 eur, AEK treći u Grčkoj)

Anel Šabanadžović rođen je 1999. godine u američkom Missouriu. Prošao je školu FK Željezničar gdje je vrhunac doživio 2018. godine kada je bio jedan od ključnih igrača U19 Željezničara koji je došao do doigravanja omladinske Lige Šampiona gdje su izbacili Lokomotivu i Ludogorets, a ispali od Atletico Madrida. Seoznu poslije Šabanadžović potpisuje za prvi tim Želje i osvaja Kup BiH. U narednoj sezoni Željezničar bilježi najlošije rezultate u historiji, a ogroman pritisak javnosti najviše osjećaju mlađi igrači poput Šabanadžovića što se i osjeti na njegovoj igri. U januaru 2019. godine odlazi u grčki AEK kao najtalentovaniji igrač Želje. Ove sezone odigrao je osam utakmica za Grke i jednom asistirao. Igrao je za sve mlade selekcije BiH, među kojima dva puta za U21 BiH. Anel je inače sin legendarnog fudbalera Refika Šabanadžovića.

(Reprezentacija.ba)