Bosna i Hercegovina će po prvi put igrati najjaču Ligu Nacija A, a u našoj grupi nalaze se Nizozemska, Italija i Poljska.

Pored najvećih svjetskih reprezentacija iluzorno je razmišljati o beneficijama koje donosi osvajanje grupe u Ligi Nacija A, pa kao realan cilj treba uzeti ostanak u društvu najjačih koje također donosi prednosti.

Za ostanak u Ligi Nacija A je važno da ne budemo zadnji u grupi, odnosno da se objektivno sa Poljskom borimo za treće mjesto.

Prednosti igranja protiv najjačih reprezentacija svakako su jačanje vlastitog tima kroz sticanje iskustva duela protiv najboljih ekipa svijeta, ali i marketinška atraktivnost i finansijska isplativost ovakvih utakmica.

Prednost učešća u najjačoj Ligi Nacija je i ta što će reprezentacije poput Holandije i Italije gotovo sigurno kroz kvalifikacije otići direktno na Svjetsko prvenstvo, a samim tim nama lakše otvoriti pozicije u eventualnom baražu.

Na Svjetsko prvenstvo 2022 će se plasirati deset prvoplasiranih europskih reprezentacija iz grupne faze, a drugoplasirane će ići u Ligu Nacija u kojoj će im se još pridružiti dvije najbolje ekipe iz ranije faze Lige Nacija.

U šest polufinalnih i tri finalna meča UEFA će dobiti još tri učesnika Svjetskog prvenstva 2022 u Kataru.

Liga Nacija igraće se od septembra do novembra 2020. godine.

(Reprezentacija.ba)