Amir Hadžiahmetović (22) je u sezoni 2015. / 2016. sa samo 18 godina bio uz Gojka Cimirota (tada nastupao za Sarajevo) najbolji pojedinac u najvećem bh. derbiju između Željezničara i Sarajeva.

Hadžiahmetović, koji je prošao sve omladinske selekcije BiH, je u februaru 2016. godine za 500.000 eura iz Željezničar prešao u Konyaspor i uskoro će preći brojku od 100 mečeva za turski tim sa kojim je osvojio i Kup Turske.

Amir je za portal Reprezentacija.ba govorio o Konyasporu, trenutnoj situaciji u klubu, turskoj ligi, reprezentaciji BiH, ali i Željezničaru.

Već četiri sezone igraš za Konyu. Odigrao si 96 mečeva i uskoro ćeš ubilježiti jubilarni 100. Da li je dolazak u Tursku i Konyu bio pravi potez?

“Dolazak u Konyu je definitivno pravi potez. Odigrao sam 96 utakmica i moglo ih je biti još više da nije bilo problema sa povredama. Ipak, zadovoljan sam i mnogo sam napredovao kao igrač u Konyi.”

U predzadnjem kolu si postigao prvi gol u sezoni. Došao je novi trener i odmah si opravdao njegovo povjerenje. Kakve utiske imaš o novom treneru?

“Došao je novi trener i odmah mi je dao priliku da igram. Vjerujem da sam opravdao njegovo povjerenje i odmah sam postigao gol. Nažalost, nismo slavili u prošlom kolu, ali važno je da smo igrali dobro. Ostvarili smo napredak sa novim trenerom i nadam se da ću se ustaliti u startnoj postavi u nastavku sezone.”

Foto: Konyaspor

Konya je trenutno u borbi za opstanak. Može li na kraju ostati u ligi?

“Trenutno smo u teškoj situaciji. Nalazimo se pri dnu tabele i borit ćemo se za opstanak do kraja sezone. Vjerujem da ćemo ostati u Superligi. Konya je jedan od najvećih turskih klubova i zaslužuje da igra u prvoj ligi. Sada nam slijedi susret protiv izravnog konkurenta Malatye i vjerujem da ćemo pokazati da imamo kvalitet. Očekujemo pobjedu, koje bi nam olakšala posao u nastavku sezone.”

U Konyi su četiri bh. reprezentativca – Milošević, Bajić, Aničić i ti? Trenutno niko nije u reprezentaciji, misliš li da se to može promijeniti?

“Vjerujem i nadam se da će se to ubrzo promijeniti. Znam da svi posjedujemo određeni kvalitet i da zaslužujemo da budemo dio reprezentacije. Nadam se da ćemo svojim igrama to i dokazati. Pitanje je samo vremena.”

Povreda te izbacila iz takta kada si ti bio nadomak reprezentacije, misliš li da se možeš vratiti? U mladim selekcijama BiH uvijek si bio jedan od najboljih igrača?

“Stvarno sam imao mnogo pehova sa povredamaa u posljednje dvije ili tri godine. Sada je to iza mene i mogu reći da sam izašao jači iz toga i fizički, ali i mentalno. Nije bilo lako prebroditi te povrede, ali vjerujem da je ova godina moja i da ću igrama zaslužiti poziv u reprezentaciju.”

Foto: Reprezentacija.ba

Turska liga je izuzetno zanimljiva, čak pet timova je trenutno u borbi za titulu. Ko će prema tvom mišljenju biti prvak i može li to upravo biti Istanbul sa Edinom Višćom?

“Turska liga raste iz godine u godinu. Ove sezone se baš zakuhalo u borbi za titulu. Navijam da Edin Višća sa svojim Istanbulom osvoji, ali neće im biti lagano. Igraju i u Europa ligi, pa je mnogo teže igrati na dva fronta.”

Pratiš li svoj bivši klub Željezničar. Mogu li do trofeja ove sezone predvođeni Amarom Osimom?

“Želju pratim stalno i gledam utakmice kada god imam vremena. Pojačali su se, igraju lijep i brz fudbal i vjerujem da mogu do titule u ovoj sezoni.”

(Reprezentacija.ba)