Bivši trener Arsenala Arsene Wenger (70) izabran je krajem 2019. godine za šefa globalnog razvoja fudbala u FIFA-i i već je najavio jedno novo pravilo koje bi moglo uveliko promijeniti atraktivnost fudbala.

Wenger je najavio kako će se zalagati za ukidanje pravila važnosti gola u gostima.

“Kada jedan tim prvu utakmicu igra na domaćem terenu, njegovi igrači misle: ‘Ako primimo gol, onda smo na pola puta do ispadanja’. Ponekad mi se čini da je gol u gostima postao veliki hendikep kada igrate svoju prvu utakmicu na domaćem terenu i morate napadati, ali i sačuvati svoj gol i protivniku ne dopustiti mnogo šansi”, istakao je bivši trener Arsenala.

Wenger kaže kako je pravilo gola u gostima imalo na važnosti u vrijeme kada se utakmice nisu toliko prenosile na TV-u, pa je u gostima bilo samim tim i teže igrati.

“Predložio sam da se na neki duži period riješi pravilo i pitanje gostujućeg gola, jer je trenutno težina gola u gostima prevelika, posebno za moderni nogomet. Možda bi se to pravilo moglo ukinuti do produžetaka. Ovo pravilo više nije opravdano, uvedeno je odavno kada su televizije još bile nerazvijene i tereni su bili veoma loši. Mislim da bi ukidanje ovog pravila bila ispravna odluka”, kazao je Wenger.

(Reprezentacija.ba)