Ibrahim Šehić (31) je za Reprezentacija.ba govorio o reprezentaciji, klubu, višemilionskim ponudama koje je Erzurum odbio za njega, planovima za budućnost, FK Željezničar, Amaru Osimu…

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Erzurum igra prilično dobro i u borbi je za povratak u društvo najboljih. Ti si branio gotovo sve utakmice, osim onih u Kupu. Jesi li zadovoljan svojom formom, s obzirom da si u 10 od 22 utakmice sačuvao svoju mrežu?

“Zadovoljan sam svojom formom. Branio sam sve utakmice u ligi, osjećam se dobro i zdrav sam što je najvažnije. Fokusiran sam na svoju ekipu i na svaki trening. Kako smo svi iskusniji, sve više razmišljamo o svom tijelu. Nikada se bolje nisam osjećao. Više radim i treniram nego prije. Za sada sve ide kako treba i naravno cilj je da se Erzurum vrati u Superligu.”

Branio svi sve utakmice u Ligi nacija i kvalifikacijama za EURO. U Ligi nacija je sve izgledalo dobro, ali u kvalifikacijama je došlo do pada u našoj igri. Ni kriv ni dužan odmah si i ti imao lošiju statistiku. Šta je glavni uzrok tome?

“Teško je objasniti zašto smo svi pali u igri i u formi. Nekada se u fudbalu neke stvari dešavajaju na koje nemaš odgovor. Naravno da imamo kvalitet da pobijedimo Grčku, Armeniju i Finsku što smo i dokazali. Kada smo dobro igrali, nismo uspjeli da pobijedimo. U nekim trenucima nam je sreća okrenula leđa. Da smo u pojedinim susretima imali više koncentracije i bolje pripreme za utakmicu sigurno da bi rezultat bio bolji. Ipak, teško je uvijek imati fokus u svakoj utakmici. Mnogo faktora utiče na te stvari.

Kako komentarišeš izbor Dušana Bajevića za selektora? Da li te kontaktirao on ili njegovi pomoćnici?

“Novi selektor je iskusan, radio je u mnogo klubova i imao sjajnu karijeru. Njega u fudbalu ništa ne može iznenaditi. Siguran sam da ima situaciju pod kontrolom i da zna šta želi od nas. To će nam sigurno reći na okupljanju. Čuo sam se sa selektorom. Poslao nam je mail, a nakon toga sam se čuo sa Zvjezdanom Misimovićem i Rusmirom Cvikom. Selektor je u kontaktu sa svima nama i mislim da radi sjajan posao i da ćemo spremni dočekati baraž.”

Reprzentacija još uvijek nema trenera golmana. Koliko je bitna ta funkcija u reprezentaciji i koga bi ti volio na tom mjestu?

“Trener golmana mora da doprinosi timu kao i ostali članovi stručnog štaba. Jedno bez drugog ne može nikako. Bitno je da imamo dobrog trenera golmana koji će nas spremiti fizičk i psihički za baraž. Nadam se da će novi trener golmana biti uskoro izabran.

Bitno je da odemo na EURO 2020

Bajević je na slatkim mukama oko izbora golamna i najavio je da će vratiti Begovića u reprezentaciju. Neki smatraju da je važnije da golman redovno brani, drugi da je u jačoj ligi? Očekuješ li da ćeš braniti u baražu?

“Mislim da u godinama u kakvim smo Asmir i ja najvažnije je da smo zdravi. Što se tiče utakmica, obojica smo ih mnogo odigrali, tako da nema tu nikakvih stvari koje nas mogu iznenaditi. Moramo biti fokurisani i trenirati svaki dan. Najmanje je važno ko će braniti. Najbitnije je da napravimo rezultat i da svi zajedno sa navijačima zajedno slavimo. Ko god stane na gol, sigurno da će dati svoj makismum.”

Erzurumspor odbio višemilionske ponude, žele u Superligu

Sa Erzurumom imaš ugovor do ljeta tekuće godine. Da li ćeš produžiti ugovor ili ćeš možda promijeniti sredinu? Da li eventualno produženje ugovora zavisi od povratak u Superligu? Objektivno si veći kvalitet od onog za drugu tursku ligu?

“Svjestan sam da mogu braniti u boljoj ligi. U Erzurumu sam ostao, jer klub nije htio da me proda. Imao sam četiri, pet ponuda iz Turske i nekoliko ponuda van Turske. Klub je odbio jednu ponudu od dva miliona eura za mene. Jednostavno žele da se vrate u Superligu što prije i dali su mi još veći ugovor nego prvu godinu. Na kraju sezone mi ističe ugovor, tako da ću sigurno promijeniti sredinu i probati naći neki bolji klub. Već imam neke kontakte i dogovre, pa ćemo vidjeti šta će biti. Trenutno sam fokusiran na tim. Bitno je da branim redovno i mislim da sam isti golman koji je branio u Ligi šampiona i sada u drugoj turskoj ligi. Golmanu u mojim godinama nije to neka velika razlika. Da imam 20, trebalo bi mi iskustvo.”

Željo ima turbulentnu godinu iza sebe. Zbog lošeg vođenja kluba ostali su bez licence za UEFA takmičenja i dobrog dijela budžeta, ali Željo predvođen Amarom Osimom opet je u igri za trofej. Mogu li do titule?

“Svog Želju pratim. Čujem se sa igračima i sa trenerima koji rade u klubu. Pratim ih svaki dan i provjeravam sve informacije. Liga je ove sezone čvrsta. Sve više kvalitetnih igrača dolazi u Premijer ligu BiH i to me raduje. Bit će neizvjesno do samog kraja. Nadam se da će Željo izboriti Europi i da će kroz koju godinu opet biti prvak. Stadion Grbavica se pravi i izgleda prelijepo sa novom istočnom tribinom. Stvarno se radi dobar posao i nadam se da će momci to rezultatski ispratiti.”

Amar Osim je prije nekoliko dana dao jedan intervju gdje je govorio i o tvojoj karijeri. Kazao je da si počeo kao igrač u polju, odnosno krilo, ali su treneri odlučili da ipak budeš golman. Koliko ti to pomaže u sadašnjoj karijeri, s obzirom da se u modernom fudbalu traži od golmnana da aktivnije učestvuju u igri?

“Amar Osim je meni mnogo pomogao u karijeri. Kada sam bio u mlađim kategorijama, Amar me “tjerao” da igram kao libero, da probam pratiti protivničke pasove i da istrčavam. Tako i danas igram, pokušavam čitati igru, spriječavati kontranapade i lopte u dubinu koje idu iza naše odbrane. Osim me naučio mnogo toga, pogotovo da razmišljam kao golman. Danas svi žele golmana koji zna da igra, koji zna da spriječi kontre. On je to tada prepoznao i savjetao me da to radim. Ja sam to prihvatio i tako branim i danas. To što sam do 13. godine bio igrač mnogo mi pomaže da učestvujem u igri. Veliki broj trenera u modernom fudbalu traži da golmani kreiraju igru, da počinju napade. To je veoma bitno i naravno da sam zahvalan Amaru na svemu.”

(Reprezentacija.ba)