Selektor Dušan Bajević i njegovi pomoćnici proteklog vikenda sastali su se u Sarajevu kako bi međusobno prezentovali analize igrača koje su pratili, te kako bi finalizirali dogovore oko priprema reprezentacije za baraž krajem marta, ali i ono najvažnije skratili spisak igrača na koje će računati.

Prema našim nezvaničnim informacijama spisak Bajevića neće biti definitivan do kraja prve sedmice marta, ali bi trebao izgledati približno kako je naveden ispod. Osmišljen je tako da selektor na svim pozicijama ima najmanje po dva kvalitetna rješenja.

Na navedenom spisku se nalazi trenutno četvorica povrijeđenih igrača za koje je upitno hoće li biti na raspolaganju – Kolašinac, Lulić, Krunić i Pjanić.

Povratnici u reprezentaciju trebali bi biti Zukanović, Šunjić, Ćivić, Lulić, Stevanović i Đurić.

Zbog nestandardne forme u klubovima ili šire konkurencije na njihovim pozicijama upitni su Duljević, Hajrović, Sarić, Todorović, Kovačević i drugi igrači koji su ranije bili pozivani.

Golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Asmir Begović (Milan);

Odbrana: Ervin Zukanović (SPAL) Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Heffenheim), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Sead Kolašinac (Arsenal) i Zoran Kvržić (Kayserispor);

Vezni red: Muhamed Bešić (Sheffield United), Gojko Cimirot (Standard Liege), Senad Lulić (Lazio), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Miralem Pjanić (Juventus), Luka Menalo (Olimpija), Rade Krunić (Milan), Edin Višća (Istanbul BB),  Haris Hajradinović (Kasimpaša) i Miroslav Stevanović (Servette);

Napad: Edin Džeko (Roma), Milan Đurić (Salrenitana) i Armin Hodžić (MOL Fehervar).

Selektor Dušan Bajević najavio je kako će prednost dati iskusnim igračima, a ne bude li bilo problema sa povredama za očekivati je sastav u kojem bi gledali najiskusniji tim pojačan mlađim Amerom Gojakom koji je svojim nastupima u dresu reprezentacije u kvalifikacijama za EURO 2020 (četiri gola i tri asistencije u četiri meča) pokazao da je “preskočio nekoliko razreda” i da definitivno donosi klasu više za prvih 11 BiH.

BiH prvi meč baraža igra 26. marta protiv Sjeverne Irske u Zenici. Ako pobijedimo, put na EURO 2020 tražićemo protiv Slovačke ili Irske ponovo u Zenici, 31. marta.

Sastav po iskustvu

(Reprezentacija.ba)