Armin Hodžić (25) igra sjajnu sezonu u Mađarskoj. Neke statistike kažu da je za Fehervar ove sezone dao devet, neke deset, a neke čak 11 golova, ali kako kaže time se ne zamara.

Za nas je najvažnije da je za BiH u četiri posljednja nastupa zabio tri gola. Sasvim dovoljno da se na njega ozbiljno računa za mečeve baraža za EURO 2020.

Hodžić je govorio za Reprezentacija.ba portal.

Iako nisi većinu utakmica igrao od prve minute, u vrhu si strijelaca mađarske lige? Je li ovo tvoja najbolja sezona nakon one zlatne iz Dinama?

“Još je rano govoriti da li je ovo najbolja sezona, ali nadam se da idem ka tome. Uvijek dajem svoj maksimum i trudim se da krajnji rezultat ne izostane.”

Različite statistike pokazuju različit broj golova? Neki golovi su ti poništeni? Kako to komentarišeš?

“Da, tako je. Neki golovi su pripisani saigračima ili čak protivničkim igračima kao autogolovi. Ipak, ne opterećujem se time. To je procjena sudija, odnosno ljudi koji su zaduženi za statističke podatke.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Nakon pauze Prosinečki te vratio u reprezentaciju i odlično si iskoristio priliku – u četiri meča dao si tri gola?

“Uvijek s posebnom emocijom govorim o nastupima u reprezentaciji. Kada tome dodam i golove, onda mi to daje veliki vjetar u leđa. Nadam se i vjerujem da ću i ubuduće opravdati povjerenje selektora.”

Da li si komunicirao sa novim selektorom Bajevićem ili sa nekim od njegovih saradnika?

“Sa novim selektorom nisam komunicirao direktno. Vjerujem da novi selektor i stručni štab pomno prate sve aktuelne i potencijalne reprezentativce. Što se mene tiče, ja sam uvijek na raspolaganju.”

Kakvo imaš mišljenje o novom selektoru Bajeviću?

“Moje mišljenje je da je selektor Bajević kvalitetan trener i jedna od najvećih fudbalskih legendi na ovim prostorima. Jednom rječju – uzor. Siguran sam da će dati veliki doprinos i pečat našoj reprezentaciji.”

Šta reprezentaciji treba da se u meču (mečevima) baraža ne ponovi da igramo toplo – hladno, odnosno da se ne ponovi situacija kao sa kraja kvalifikacija kada smo u nekoliko dana znali razbiti Finsku pa onda izgubiti od Grčke?

“Zaista ni sam ne mogu objasniti šta se desilo u te dvije utakmice. Međutim, najbitnije je da nastavimo dalje i da se ne osvrćemo previše na prošlost. Ono što mogu garantovati jeste da smo dali sve od sebe. Mislim da možemo proći baraž, vjerujem u to i sve treba podrediti tom cilju. Naravno, potrebno je ići susret po susret.”

Fehervar – može li stići zaostatak? Da li postoje šanse da nakon ovakve sezone već na ljeto promijeniš klub, mediji su pisali o nekim ponudama?

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

“Kao i u reprezentativnom fudbalu, tako i u klupskom, vjerujem u uspjeh. Nadam se da ćemo proći na Europsko prvenstvo i da će moj klub biti prvi u ligi. Očekujem prvo mjesto, jer razlika nije velika u odnosu na Ferencvaroš. Što se tiče ponuda, još je rano o tome priučati. Vidjet ćemo sve na kraju sezone.”

S obzirom da si karijeru počeo u Željezničaru, pratiš nastupe svog bivšeg kluba kada si u mogućnosti. Može li Željo ove sezone do jednog od trofeja?

“Željezničar je moja prva ljubav, moj matični klub i naravno da pratim svaki susret. Mislim da ove godine žele duplu krunu i iskreno se nadam da će je osvojiti. Amar Osim je vrstan trener i vjerujem da će i u budućnosti osvajati trofeje sa Željom.”

Armin Hodžić ukupno je devet puta igrao za BiH i pogodio tri puta. Ove sezone za Fehervar prema Transfermarktu zabio je 11 golova u 22 utakmice.

(Reprezentacija.ba)