BiH će za nešto više od mjesec dana igrati baraž za EURO 2020 protiv Sjeverne Irske (26. mart) u Zenici, a selektor Dušan Bajević je govorio za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza BiH.

U proteklom periodu Vi i Vaši saradnici ste obišli nekoliko bh. reprezentativaca. Kakve utiske su oni ostavili na Vas i koliko je bilo važno da razgovarate sa Džekom, Lulićem, Pjanićem i drugim igračima?

“Značilo je dosta što smo počeli obilaziti igrače i razgovarati s njima. Radi se o jednoj stvari koja je izuzetno važna za sve nas. Probat ćemo raditi što je bolje moguće. Važna nam je saradnja igrača i stručnog štaba, pogotovo Džeke i Pjanića, koji su odlični igrači i iskusni. Oni će nam pomoći da donesemo odluke koje su nam potrebne za baraž.”

Prvi put ste na čelu jedne nacionalne selekcije, smatrate li da će vaše iskustvo, autoritet i uspjesi koje ste postigli u trenerskoj karijeri, biti dodatni motiv našim igračima u predstojećim susretima baraža?

“Prije svega ja vjerujem u naše igrače i našu reprezentaciju. Imaju kvalitet, a to su pokazali do sada. Vjerujem da će i protiv Sjeverne Irske to uraditi i možda još bolje i još jače. Motiv svi imamo. Veći motiv ne može biti od toga da smo u reprezentaciji. Pokušavamo da napravimo dobru atmosferu pred baraž. Igrači treba da razmišljaju da će i djeca ići njihovim putem, ako se uspiju plasirati na EURO 2020.”

Na čemu se zasniva Vaša trenerska filozofija i da li u kratkom pripremnom periodu igrači mogu da je prihvate ili ćete nešto mijenjati?

“Imamo malo vremena, ali isto imaju i naši protivnici. Vjerujem da su igrači usmjereni prema baražu i vjerujem da će svaki od njih biti skoncentrisan. Nemamo čega da se plašimo. Ponavljam, malo vremena imamo i analize ćemo pokušati napraviti koliko god budemo mogli te da upoznamo igrače o protivniku. Nastojat ćemo dodati i neke stvari koje treba paziti u toku igre i pred samu utakmicu. Najveću ulogu igraju koncentracija i motiv pored velike želje koja treba da bude prisutna.”

Vjerujete li u sreću? U ovom trećem baražu igramo “Treća, sreća”?

“To je ono kad gataš, treća sreća, bez nje nema ništa. To će biti jaka utakmica. Umora će biti sigurno. Sreća je uvijek potrebna. Naravno, to će zavisi i od naše reprezentacije. Ja hoću da idem na kvalitet svojih igrača i svoje reprezentacije. Nastojat ćemo da bude budemo spremni da nas Sjeverni Irci ne bi iznenadili.”

Šta nam možete reći o Sjevernoj Irskoj, odnosno na koji način se pripremamo, a da ne otkrijete sve što ste planirali za ovu utakmicu?

“Oni se isto pripremaju kao i mi. Imaju isti broj dana za pripremu kao i mi. Radi se o selekciji koja će učiniti sve da pobijedi. Pitanje je ko će imati više sreće. Imaju brzu i jaku ekipu. Poznata nam je njihova igra. Igraju tipično kao Englezi. Ipak, imaju određene stvari koje mi moramo spriječiti u toku susreta. Jaki su u prekidima, ali vjerujem da ćemo imati snage i odgovora.”

Selektore, uskoro ide spisak igrača za utakmice baraža, hoće li na njemu biti novih imena?

“Teško to mogu reći u ovom momentu. Spisak lagano privodimo kraju. Definitivno ćemo sve znati za 10,15 dana. Imamo malo vremena, a potrebni su nam igrači koji imaju iskustvo. Ja sam uvijek za mlade igrače, ali ne treba niko da misli da u ovom momentu možemo očekivati nešto veliko od mladih igrača. Možemo riskirati, ali u ovom momentu iskustvo prednjači i daje veće šanse da se igrač nađe u ekipi.”

Vaši saradnici ističu da im je zadovoljstvo i čast raditi s Vama. Kako Vi gledate na njih i zajedničku saradnju?

“Prije svega ja sam odmah rekao da nećemo dovoditi nikoga sa strane, već da će stručni štab biti od ljudi koji su tu. Radi se o trenerima koji su ozbiljni i koji znaju svoj posao. Oni žele i hoće da se reprezentacija nađe na vrhu. Nadam se da ćemo svi zajedno na kraju slaviti i biti zadovoljni.”

Selektore, govorili smo koliko je važno samopouzdanje, vjera, posvećenost i sreća u utakmicama baraža. Mislite li da je još nešto jako bitno za uspjeh?

“S obzirom da sam član u Savezu dugo, bio sam na mnogim utakmicama i uvijek me impresionirala velika podrška navijača. Vjerujem da će nam i sada biti velika podrška, a igrači to uvijek osjete. Neću da obećavam unaprijed ništa, ali vjerujem da skupa sa navijačima možemo očekivati ono što svi želimo.”

(Reprezentacija.ba)