Toni Šunjić (31) je prije dvadesetak dana bio na korak od transfera u jedan kineski klub, čak su obavljeni i medicinski pregledi, međutim na kraju je ostao u Rusiji. Sa našim reprezentativcem smo pričali o Dynamu iz Moskve, predstojećem baražu, selektoru Dušanu Bajeviću, ali i Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Šunjić na početku razgovora govori da je gotovo sve bilo završeno oko njegovog transfera u Kinu, ali Dynamo nije našao adekvatnu zamjenu za njega i da zbog toga nije napustio Rusiju.

“Bio sam blizu transfera u Kinu. Čak sam obavio i medicinski pregled. Ipak, glavni trener Dynama je tražio adekvatnu zamjenu za mene, klub to nije uspio uraditi i odbio je službenu ponudu koja je stigla”, kaže Šunjić za portal Reprezentacija.ba.

Dynamo je u turskom Belenu boravio na pripremama, a u petak navečer se vratio u Rusiju gdje se sprema se za nastavak sezone.

“Stigli smo u Moskvu, a pripreme smo obavili u Beleku. Već nas 28. februara očekuje derbi sa Spartakom. Nadamo se dobroj polusezoni i da završimo na što je moguće boljoj poziciji. Cilj je šesto mjesto, koje bi moglo donijeti Europa ligu. Ja sam se oporavio od povrede i sada nema nikakvih problema” govori nam Toni.

Bh. defanzivac nije razgovarao sa selektorom Bajevićem, ali jeste sa kondicionim trenerom Eldinom Jeleškovićem.

“Trenutno nisam razgovarao sa selektorom. Pričao sam sa kondicionim trenerom Eldinom Jeleškovićem, koji želi da dobije što više informacija o tome kako se pripremamo za sezonu i kakva nam je fizička sprema. Također, daje nam savjete uoči okupljanja. Što se tiče Bajevića, njegovo iskustvo donosi nam dodatnu nadu da ćemo ostvariti cilj i plasirati se na EURO”, konstatirao je stoper naše reprezentacije.

Toni i Ervin Zukanović su u Ligi nacija igrali odlično u tandemu. BiH je u četiri susreta primila samo jedan gol, ali u kvalifikacijama selekcija pod vodstvom Roberta Prosinečkog nije izgledala najbolje.

“Ja sam govorio i u utakmicama Lige nacija kada smo primali malo golova da je to zasluga dobre igre čitave ekipe i onda je naš posao u defanzivi mnogo lakši. Nažalost, imali smo u kvalifikacijama problem u gostujućim susretima. Igrali smo loše i odrazilo se da smo primali mnogo golova i gubili utakmice, pogotovo u Finskoj i Armeniji. Sada svi idemo ka jednom cilju, a to je plasman na EURO. Nije važno ko će igrati u startnih 11. Ja sam tu i ako selektor odluči da igram, naravno da ću dati svoj maksimum”, ističe koruplentni defanzivac koji je za Zmajeve odigrao 40 susreta.

Foto: Ines Lučić, Reprezentacija.ba

Fudbaler ruskog Dynama smatra da trebamo vratiti zajedništvo koje je bilo u Ligi nacija, a kaže da je domaći teren naša velika prednost u baražu.

“Mislim da trebamo vratiti to zajedništvo kakvo smo imali u Ligi nacija. Davali smo maksimum svi i to nam se vraćalo na terenu. Najveća prednost je što igramo na svom terenu. Kući smo dobro izgledali, osim poraza od Italije. Ipak, Italijani su na višem nivou od selekcija u baražu. Momci svi rade maksimalno i korektno. Atmosfera nam je stvarno dobra i nemamo nikakvih problema unutar reprezentacije”, objašnjava Toni i kratko komentariše svoj status u Dynamu.

“Ugovor imam do ljeta 2021. godine. Ako stigne neka ponuda, kao što je bila ova iz Kine, onda bi razmislio o tome da napustim Dynamo. Šta će se desiti na kraju sezone, to ćemo vidjeti.”

Njegov bivši klub Zrinjski je konstantno u vrhu. Šunjić se nada da će i ove godine popularni “Plemići” biti prvaci naše države.

“Premijer liga BiH je zanimljiva svake godine. Uvijek ima nekoliko ekipa koje se bore za vrh. Moj bivši klub Zrinjski je konstantno u vrhu. Nadam se da će i ove sezone boriti za titulu i biti prvaci. Tu su Sarajevo i Željezničar, koji su veoma jaki. Očekujem zanimljivu borbu”, poručuje Šunjić.

Toni nam za kraj otkriva da je još uvijek u sretnoj vezi sa prelijepom Victorijom te da bi volio živjeti u rodnom Mostaru nakon završetka karijere.

“Još uvijek sam u sretnoj vezi sa svojom djevojkom. Nakon završetka karijere nadam se da ću se vratiti u Mostar, gdje se nalazi moja porodica, prijatelji i gdje se najbolje osjećam.” završava rođeni Mostarac razgovor za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)