Rusmir Cviko (48) jedan je od pomoćnika Dušana Bajevića koji je prisustvovao današnjem sastanku sa selektorom, a svoje dojmove saradnje podijelio je sa stranicom FS BiH.

Na pitanje kako je raditi sa Bajevićem bez razmišljanja je odgovorio: „Super“, a zatim nastavio: „Malo sam u početku bio skeptičan, uglavnom zbog razlike u godinama i bojazni da će to uticati na shvatanja o tome šta i kako treba da radimo. Međutim to je bio bezrazložan strah jer se pokazalo da slično razmišljamo i da je jezik fudbala u stvari univerzalan i briše sve granice“.

Rusmir Cviko je nekadašnji fudbaler Sarajeva i Željezničara, a poslije završetka igračke karijere radio je kao trener u omladinskim selekcijama naše zemlje. Najveću afirmaciju doživio je u Željezničaru, gdje je četiri godine bio sportski direktor i pomoćnik Amaru Osimu te osvojio pet trofeja. Posljednjih nekoliko godina Cviko je bio u Kini i to kao trener Dalian Transcendencea te Meizhou Hakke gdje je radio rame uz rame sa velikim trenerskim europskim imenima. Posjeduje UEFA Pro licencu. Već je na neki način bio saradnik reprezentacije, kada je 2009. godine organizovao boravak Zmajeva u Belgiji. Osim trenerskog posla, biće sigurno značajan i za logističke zadatke potrebne za rad reprezentacije BiH.

(Reprezentacija.ba)