Kada nam je bilo najpotrebnije Italija se nije puno premišljala da svoje prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini dokaže kroz jedan od svojih najvećih simbola – fudbalsku reprezentaciju. Te možda davne, ali nikad zaboravljene 1996. godine Italija je došla u Sarajevo odigrati prijateljsku utakmicu sa BiH i tako cijelom svijetu pokazati da je rat u našoj državi gotov.

Danas, 24 godine poslije, Italija idalje ima izuzetno prijateljsku politiku prema Bosni i Hercegovini, koju kako kažu vole da prikazuju djelima, a ne samo riječima. Fudbal je još uvijek velika poveznica Italije i BiH, a talijanski diplomati u našoj državi koji su govorili za Reprezentacija.ba portal, kažu kako im Džeko, Pjanić i ostali bh. igrači u Italiji olakšavaju posao.

Po krilatici „Acta non verba“ radi i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nicola Minasi, kojega je između mnogobrojnih aktivnosti i obaveza nemoguće uhvatiti za razgovor. Ipak, politika i fudbal svima su nezaobilazna tema.

Nicola Minasi sa Edinom Džekom poslije utakmice BiH – Italija

„Moram vam priznati da nisam neki pretjerano dobar fudbaler, prvi put sam ozbiljnije počeo igrati fudbal kada sam prije 15-ak godina bio u diplomatskoj misiji u Afganistanu. U okrugu u kojem smo radili i boravili, teren za fudbal bio je jedini prostor za slobodno vrijeme. Naravno ne možete biti Italijan a da ne pratite fudbal.“ prisjeća se Minasi.

„Fudbal nam uveliko olakšava posao i postizanje što boljih rezultata saradnje između Italije i Bosne i Hercegovine. Džeko, Pjanić, Lulić i ostali bh. fudbaleri u Italiji, te njihova velika popularnost,  olakšavaju početne pozicije naših projeklata na polju ekonomije, kulture, edukacije, sporta…“ govori ambasador Minasi, a razgovoru se priključuje Carlo Marcotulli, prvi sekretar Ambasade Republike Italije u BiH.

„Ako ćete pričati o fudbalu, Carlo je pravi sagovornik. Između ostalog on je golman reprezentacije naše ambasade“ otkriva Minasi.

Carlo Marcotulli: Italija u BiH ima 80 firmi i zapošljava 12.000 ljudi

Bh. fudbaleri uveliko su pomogli da se o BiH u Italiji ne razmišlja samo u kontekstu ratnih razaranja.

„Kada sam 2016. godine odabran za diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini, pojedini prijatelji su mi čestitali, a pojedini su bili jako zabrinuti što idem u zemlju koja je vezana za rat. U Italiji se nažalost BiH najviše povezuje uz ratna dešavanja, ali vaši sjajni fudbaleri uveliko pomažu da se ta percepcija promijeni. Kao velikom navijaču Intera iz Milana posebne simpatije dajem Senadu Luliću koji je pomogao Laziju da Juventusu uzme bar neki trofej u proteklim godinama dominacije u talijanskom fudbalu. Edin Džeko i njegovi golovi toliko znači Rimljanima koje je doveo do završnice Lige Šampiona, Pjanić toliko znači navijačima Juventusa u cijeloj Italiji i svijetu, tu je sada i Begović, Krunić, Zukanović, Jajalo… Svi njihovi navijači znaju da su oni iz Bosne i Hercegovine“. Govori Marcotulli koji na zidu ima uokvirenu novinsku naslovnicu iz 2006. godine kada je Italija osvojila Svjetsko prvenstvo.

„Uz historiju, muziku, hranu, talijanski fudbal jedan je od glavnih brandova Italije u svijetu. Dolazak reprezentacije Italije 1996. godine u Bosnu i Hercegovinu bio je istinski znak prijateljstva. Sjećam se te utakmice koju sam gledao na televiziji, a pred koju je kultni tv. komentator Bruno Pizzul biranim riječima govorio o svemu što BiH predstavlja. Italija se uvijek trudila, a i danas je tako, da svoje prijateljstvo prema BiH, ali i cijeloj regiji, pokaže kroz djela, a ne samo riječi“ iskren je Marcotulli.

Veze između Italije i Bosne i Hercegovine puno su veće nego samo ove kroz fudbal.

Carlo Marcotulli u svojoj kancelariji ispred naslovnice novina iz 2006. kada je Italija osvojila Svjetsko prvenstvo

„Italija u Bosni i Hercegovini ima 80 kompanija i zapošljava preko 12.000 ljudi. Mi smo drugi najveći trgovinski partner BiH i na to smo ponosni i želimo još unaprijediti situaciju. Nemojte zaboraviti da su BiH i Italija praktično udaljene samo osam sati vožnje automobilom ili pola sata leta avionom, da Bosna i Hercegovina ima visokoeduciranu radnu snagu, te da su objektivno plate u BiH manje nego u Italiji. Sve je to dovoljno da talijanske firme dođu u Bosnu i Hercegovinu.“ govori Carlo Marcotulli.

„Osim ekonomske saradnje, Italija je čvrsto kao članica NATO, EU i Vijeća za prvedbu mira opredjeljenja za uspješan proces pomirenja u BiH. Uz projekte vezane za ekonomiju, edukaciju i kulturu, tu nam također pomaže sport, jer se trudimo povezati ljude. Posebno mlade koji su u školama podijeljeni po nacionalnoj pripadnosti. Smatramo da je uspješno kada mladi koji su odvojeni u školama, poslije škole igraju zajedno fudbal uz našu organizaciju ili zajedno učestvuju u kulturnim projektima poput nacionalnog simfonijskog orekstra mladih „Orkestar mladih BiH“ kojeg smo organizovali tako da okupimo najbolje mlade iz cijele BiH, te koji su kasnije uspješno nastupali na međunarodnim pozornicama. Kada god npr. u Sarajevo dođu talijanske škole, mi se potrudimo da im organizujemo druženja zajedno sa djecom iz oba entiteta. Tako se stvaraju cjeloživotna prijateljstva koja su iznad podjela.“

Transparent na utakmici BiH – Italija, novembar 2019., Zenica, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Talijanska ambasada u BiH nudi mnoge korisne programe državljanima Bosne i Hercegovine, posebno mladima.

„Naša ambasada vrlo često nudi mnoge kvalitetne programe za edukaciju u Italiji. Osim školovanja na prestižnim talijanskim univerzitetima, pomažemo ljude iz BiH da nauče talijanski jezik kroz kurseve. Tu su još mnogobrojni programi iz različitih sfera, a svakako pozivam sve zainteresovane da posjete internet stranicu naše ambasade. Edukacija mladih ljudi iz BiH u Italiji, ali i obrnuto, garancija je dugoročne saradnje Italije i BiH, ali i cijelog regiona, a Ambasada Italije u BiH vrlo je otvorena i predana da pomogne u tim aktivnostima.“ govori Marcotulli.

Za kraj opet o fudbalu, može li Italija do zlata na EURO 2020?

„Nezahvalno je prognozirati fubal, ali sigurno da mi u Italiji uvijek očekujemo samo najbolje od naše reprezentacije i naših klubova. Bilo bi lijepo napraviti uspjeh, a mi se iskreno radujemo i nadamo da će svoje mjesto na takmičenju zauzeti i Bosna i Hercegovina. Posljednje utakmice BiH protiv Italije, posebno ona u Torinu, pokazale su da BiH može igrati dobro. Promjena trenera često donese promjene na bolje u fudbalskim timovima, zašto ne bi tako bilo i sa BiH!?“ zaključuje naš sagovornik Carlo Marcotulli.

(Reprezentacija.ba)