Ognjen Vranješ saopštenjem na svojim društvenim mrežama definitivno je potvrdio kako više neće biti dio reprezentacije BiH. Umjesto da se izvini svim žrtvama četničkih zločina, Vranješ je svoj oproštaj prezentirao kao da je praktično odbio poziv u reprezentaciju, iako poziva nije ni bilo.

Vranješ je prošlost, ali velika lekcija za Fudbalski savez BiH da pod hitno mora donijeti jasne pravilnike, ali imati i jasan stav, koji neće ostaviti ni najmanji prostor za manevrisanje u ovakvim slučajevima.

Nedostatak takvog pravilnika već je napravio veliku štetu reprezentaciji, ali i uznemirio stotine hiljade građana Bosne i Hercegovine koje je tetovaža četničkog vojvode i ratnog zločinca na Vranješovoj ruci najteže povrijedila.

Rukovodioci FS BiH, izabrani na mandate, često žmire na ovakve slučajeve, jer želeći zadržati svoje lagodne i unosne pozicije direktno koketiraju za fašistima i osobama koje promovišu ratne zločine.

FS BiH, Elvedin Begić i Dušan Bajević bez jasnog stava

FS BiH nikada nije reagovao na veličanje četničkog pokreta na utakmici 25. marta 2018. godine između Radnika i Partizana, a kasnije je vrlo blago kažnjavao klubove koji su promovisali fašizam i ratne zločince na svojim utakmicama. Čak i one poput Širokog Brijega koji su to višestruko ponavljali.

Žalosti kako ni prvi čovjek FS BiH Elvedin Begić nije našao snagu ili karakter da barem pošalje jasan lični stav da su ovakve stvari nedopustive, a da stvar bude gora još je srdačno uz osmijehe prošle godine u ATini dočekao Ognjena Vranješa sa tetovažom četničkog vojvode.

I Dušan Bajević dobio je prvi minus među dobrim dijelom navijača jer nije imao jasan stav o neprihvatanju fašizma u reprezentaciji, kada je uopšte ostavio mogućnost razgovora sa Ognjenom Vranješom.

Zbog svega toga, FS BiH definitivno mora postaviti pravila igre u kojima će se znati da će svi pojedinci ili sportske organizacije koje promovišu ratne zločince ili fašizam biti zauvijek suspendovani od nastupanja u bilo kojem bh. takmičenju ili reprezentaciji.

Ovakvi pravilnici su od velike važnosti i za edukaciju stanovništva kakvu nažalost naša država ne pruža.

Ostaje samo da se zapitamo da li će rukovodioci FS BiH imati kvalitetnu viziju za bh. društvo ili će im ipak presuditi ljubav prema foteljama, putovanjima, honorarima i tenderima?

Ne zaboravite, FS BiH u borbi protiv fašizma i veličanja ratnih zločinaima direktnu podršku FIFA-e i UEFA-e.

(Reprezentacija.ba)