Ervin Zukanović (33) je pred sami kraj zimskom prelaznom roka napustio saudijski Al Ahli i karijeru nastavio u italijanskom SPAL-u.

Bh. reprezentativac ima odličan rejting u Seriji A, pa mu je ovo šesti klub u Italiji. Zukanović je nepunih 48 sati nakon potpisa već zaigrao za svoj novi klub, a SPAL je u četvrtak povodom Zukanovićevog dolaska napravio i zvaničnu press konferenciju na kojoj su ga predstavili javnosti.

Riječ je na samom početku dobio sportski direktor Davide Vagnati.

“Prije nekoliko godina imali smo mogućnost da dovedemo Ervina u Ferraru, ali nismo uspjeli. On će donijeti dodatno samopouzdanje za naš tim. Igrao je u velikim timovima i bit će koristan u našoj borbi za opstanak”, rekao je Vagnati.

Nakon toga uslijedila su pitanja italijanskih novinara za Zukanovića.

Da li smatraš da možeš biti vođa ovog tima?

“Bili smo u kontaktu prije nekoliko godina, međutim tada je propao moj dolazak. Već sam igrao u ekipama koje su se borile za opstanak, tako da mi to nije nepoznato. Imamo dobru i zdravu ekipu te sve uslove da napravimo dobar posao. Moramo biti ujedinjeni. Najvažnije je da damo sve od sebe na utakmicama. U prošlim utakmicama smo mnogo golova poklonili protivnicima.”

Iskustvo u Džedi?

“To nije bila prava odluka za mene. Iskreno, u Al Ahli sam otišao zbog novca. Ipak, kada sam stigao tamo vidio sam da to nije na mom nivou. Osjećao sam da mi nešto nedostaje. Zbog toga sam otišao i prihvatio ponudu SPAL-a. Nije mi važan ugovor, bitno je samo da igram.

U kakvom si fizičkom stanju?

“Trenirao sam već sa ekipom. Osjećam se dobro, spreman sam i želim da igram. Motivisan sam, željan sam utakmica i samo želim da budem na terenu. Nadam se da ću svojim igrama pomoći timu da bude što bolji.”

Koju poziciju bi mogao igrati?

“Ne znam još. Ne bih želio o tome pričati. Sada je bitno samo da se trenira dobro. Već sam nastupao na poziciji stopera u tandemu sa Maranom u Chievu te Prandellijem u Genoi. Mogu igrati na nekoliko pozicija.

Da li ste na treninzima uigravali nešto novo?

“Treniramo redovno, ali moramo još raditi na tome da se bolje branimo. Samo zajedništvom možemo doći do bodova i rezultata. Kada igrate za opstanak, onda se jednostavno morate fokusirati kao da ste u ratu.”

(Reprezentacija.ba)