Fudbalskom klubu Željezničar mogla bi biti priznata republička titula iz 1946. godine usvoji li Bosna i Hercegovina praksu iz Srbije i Hrvatske.

Naime, Željo je 1946. godine osvojio republičku titulu Bosne i Hercegovine čime je stekao pravo nastupa u saveznoj ligi, a sa Grbavice su 2018. godine poslali zahtjev Fudbalskom savezu BiH da im se ta titula prizna kao državna titula.

Nedavno su u Srbiji i Hrvatskoj iste slučajeve riješili u korist osvajača republičkih liga, Crvene Zvezde i Hajduka, pa se u Željezničaru nadaju kako će i u BiH primijeniti istu praksu.

Priznate titule Crvenoj Zvezdi i Hajduku

Upravni sud u Beogradu je početkom februara odbio žalbu Partizana i Crvenoj zvezdi dodijelio titulu iz sezone 1945. / 1946.

“Ova odluka je konačna i stupa na snagu sa danom dostavljanja FK Crvena zvezda iz Beograda“, stoji u rešenju Upravnog suda i time se priznaje osvajanje zvezdine titule fudbalskog prvenstva Narodne Republike Srbije takmičarske sezone 1945. / 1946.

Na isti način Nogomeni savez Hrvatske dodijelio trofej Hajduku za osvojenu titulu u prvoj ligi Hrvatske 1946. godine, a te sezone prvak NR Bosne i Hercegovine je bio FK Željezničar.

Ekipa Željezničara u svojim vitrinama ima sedam šampionskih titula (jednu u periodu bivše Jugoslavije te šest u BiH).

Odlukom o priznavanju titule iz 1946. godine ta brojka bi se popela na broj osam.

Sarajevo i Zrinjski imaju po šest titula.

(Reprezentacija.ba)