Rukometni savez Bosne i Hercegovine izdao je danas saopštenje, koje vam prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Nakon učešća muške seniorske reprezentacije BiH na EHF EURO 2020, žrijebom je određen protivnik rukometne reprezentacije BiH u predbaražu za odlazak na Svjetsko Prvenstvo koje će se odigrati 2021 godine u Egiptu.

Voljom žrijeba rukometna reprezentacija BiH će odmjeriti snage sa reprezentacijom Rumunije. Prva utakmica protiv reprezentacije Rumunije odigrat će se 14. ili 15. aprila 2020. godine, dok će uzvratna utakmica biti odigrana 18. ili 19. aprila 2020. godine .Obzirom na ostale parove (Turska- Rusija, Poljska – Litvanija i Izrael-Latvija), rukometna reprezentacija BiH je dobila najtežeg protivnika. Svakako vjerujemo da je reprezentacija BiH tokom EHF EURO 2020 pokazala da može da se izbori i sa mnogo jačim reprezentacijama i vjerujemo da je plasman na drugo historijsko Svjetsko Prvenstvo realno za očekivati.

BiH protiv Rumunije u kvalifikacijama za baraž za SP 2021

Upravni odbor RSBIH će na narednoj sjednici, nakon što dobijemo traženi izvještaj selektora gospodina Bilala Šumana, planirati i organizaciju aktivnosti koje se odnose na utakmice protiv Rumunije. Na narednoj sjednici Upravnog odbora RSBIH također će se razgovarati i precizirati obaveze vezane koje će se odnositi na angažman gospodina Muhameda Toromanovića, koji će nakon zvaničnog odobrenja članova Upravnog odbora obnašati funkciju sportskog direktora seniorske reprezentacije. Moramo istaći da je angažman gospodina Toromanovića naišao na odobrenje i oduševljenje kako članova Upravnog odbora, tako i rukometne javnosti.

Osim muške seniorske reprezentacije, u periodu od 16 do 18. februara 2020. godine u Gradačcu, okupit će se i kadetska reprezentacija BIH gdje će selektor Toni Čolina imati priliku da održi pripreme.

Ženska juniorska reprezentacija BiH je osvajanjem prvog mjesta na turniru u Tuzli osigurala nastup na IHF Trophy takmičenju koje će se odigrati u periodu od 24. do 29. marta 2020 godine u gradu Kali u Kolumbiji. S tim u vezi, Rukometni savez BiH će poduzeti dodatne napore da obezbijedi pripreme i organizaciju odlaska ženske juniorske rukometne reprezentacije, a sve u cilju stvaranja uslova da se oformi ženska seniorska reprezentacija.

Rukometni savez BiH će se također na narednoj sjednici pozabaviti aktivnostima koje se odnose na organizaciju turnira za M 20, koji nam je dodijelila Evropska rukometna Federacija, a koje će se održati u Bugojnu u periodu od 3. do 12. jula 2020. godine, na kome će učestvovati reprezentacije Češke, Holandije, Farskih Ostrva, Slovačke, Crne Gore, Finske, Estonije, Grčke i Poljske.

Koristimo priliku da obavijestimo javnost da je Rukometni savez BiH podnio krivični prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo, protiv osobe koja se lažno predstavlja i koristi FB profil https://www.facebook.com/rukometnareprezentacijabihofficial/ kao zvanični profil rukometne reprezentacije BiH.

Ponovo obavještavamo javnost da Rukometni savez BiH ne koristi naprijed navedenu stranicu kao sredstvo javnog informisanja, te da se ograđujemo od sadržaja koji se objavljuju na istoj, kako prije, tako i tokom EHF EURO 2020.

Predsjednik Rukometnog saveza BiH

Marinko Umičević”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik RS BiH Marinko Umičević.

(Reprezentacija.ba)