Nešto malo manje od dva mjeseca ostalo je do utakmice baraža protiv Sjeverne Irske (26. mart). Pobijedimo li Sjeverne Irce u Zenici, za plasman na EURO 2020 borit ćemo se protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska. Također u Zenici, 31. marta.

Dušan Bajević najavio je kako će mu za meč(eve) baraža glavni kriterij pri izboru prvih 11 biti iskustvo igrača. Ispred trenutne forme.

Podsjećanja radi u duelima protiv Sjeverne Irske u Ligi nacija igrali smo u sastavima:

Sj. Irska – BiH (1:2): Šehić, Šunjić, Zukanović, Ćivić (Zakarić 76.), Bešić, Cimirot, Sarić (Krunić 67.), Pjanić (Bajić 83.), Duljević, Višća i Džeko

BiH – Sj. Irska (2:0): Šehić, Šunjić, Zukanović, Vranješ, Ćivić, Pjanić, Bešić (Cimirot 90.), Sarić, Višća (Milošević 88.), Duljević (Zakarić 75.) i Džeko

Gledajući na iskustvo igrača sa kojima raspolaže, sastav bi vjerovatno trebao biti ovakav kao na grafici ispod. Jedini “novajlija” je Gojak, ali nakon četiri gola i dvije asistencije u četiri posljednje utakmice za BiH, jasno je kako je ovaj genijalac “preskočio” nekoliko razreda i da zaslužuje biti među “iskusnima” jer je X faktor za svakog protivnika.

Pitanje je hoće li Begović i Zukanović imati minutažu u Seriji A, da li će Šunjić nakon povrede i umalo propalog transfera igrati za Dinamo Moskvu, može li Bajević od Kolašinca napraviti korisnog defanzivca kakav je bio prije nego je otišao u Arsenal i pretvorio se u previše ofanzivnog beka koji je u posljednjim utakmicama reprezentacije napravio više štete nego koristi. Ipak gledajući na iskustvo kao glavni kriterij koji spominje Bajević – Begović na golu, te Bičakčić, Šunjić, Zukanović i Kolašinac čine najiskusniju zadnju liniju. Ukoliko Bajević ne uspije “ohladiti” Kolašinca, možda će i Lulić na poziciju lijevog beka.

Za selektora bi bilo najbolje da u odbrani budu u formi najiskusniji igrači koji su ugirani i uhodani. Igrači koji su “sigurica”. Ne budu li, šansu će tražiti stoperi Mihojević, Memišević i Kovačević koji igraju dobro u klubovima, ali i bekovi koji su pokazali solidnim rješenjima – Kvržić, Ćivić, ali i Todorović koji se nada boljoj minutaži u klubu.

Uz Gojaka koji je u svakom meču napravio velike probleme za protivnika, u veznom redu po iskustvu, ali i trenutnoj formi, svoje mjesto imaju Pjanić i Bešić. Tu svoju šansu traže i Cimirot i Krunić, a biće zanimljivo vidjeti koliko će Bajevićevih simpatija imati Sarić koji je kod Prosinečkog bio glavna radilica. Bajević zna da sredina ne smije biti spora što nas je toliko puta do sada koštalo.

Lulić – krilo ili bek?

Ako ne ode na lijevog beka, na lijevom krilu siguran je Lulić, a na desnom Višća. Svoju šansu tu će tražiti Duljević i Hajrović, ali i Menalo i Hotić. Moguće je da tu u nekim kombinacijama priliku dobije i Gojak kako bi bio još opasniji i bliži golu protivnika.

U napadu je prvi izbor definitivno Edin Džeko. Osim što nema prave konkurencije, Džeko gotovo da i nema nikakve konkurencije, jer su naši ostali napadači u posljednje vrijeme gotovo svi preselili na klupe svojih klubova.

Ipak lucidnost Armina Hodžića nema veze sa njegovom formom u klubu, a navijači priželjkuju da se reprezentaciji pridruže Milan Đurić i Ermin Demirović koji igraju dobro za svoje klubove i tresu mreže kada god imaju priliku.

Dušan Bajević je najavio kako navijači ne trebaju očekivati ljepotu, nego rovovsku bitku i tešku igru za svaki pedalj terena u kojoj je konačni rezultat jedini vrijedan kriterij.

“Princ sa Nertve” i nema nekog novog igrača kojega bi mogao “izmisliti” kako bi preporodio reprezentaciju, pa se od njega najviše očekuje da promijeni način funkcionisanja i rada reprezentacije, ali i ponovo napuni energiju i samopouzdanje ekipe potrebne za jako teške fizičke i psihičke izazove kakve su utakmice baraža.

(Reprezentacija.ba)