Dušan Bajević u subotu je u Sarajevu predstavio članove svog stručnog štaba sa kojima će zajedno voditi reprezentaciju BiH.

U stručnom štabu Dušana Bajevića za utakmice baraža bit će Zvjezdan Misimović (v.d. tehničkog direktora i koordinatora nacionalnih selekcija), Darko Ljubojević (sekretar stručnog štaba), Rusmir Cviko, Slaven Musa i Adnan Čustović (asistenti) te Eldin Jelešković (zadužen za fizičku spremu igrača). Trener golmana bit će poznat naknadno.

Gledajući imena i njihove biografije čini se da je Bajević odabrao tim sa šarolikim sposobnostima koji će moći obavljati multidisciplinirane obaveze. Bajevićev tim čini se možda jedino ima nedostatak nekog iskusnijeg trenera koji bi mogao selektoru biti od koristi kod krucijalnih taktičkih zamisli, kao što je recimo već iskusni Ćiro Blažević u Francuskoj 98. imao Branka Ivankovića i Ivana Katalinića.

Zvjezdan Misimović, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Zvjezdan Misimović (37) je jedan od najboljih igrača koje je Bosna i Hercegovina imala. Praktično legenda bh. fudbala. Odigrao je 85 mečeva za Zmajeve, postigao 26 golova te bio član generacije koja je nastupala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Popularni Miske je od 2017. godine savjetnik Izvršnog odbora NS BiH za pitanja fudbala.

Darko Ljubojević, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Darko Ljubojević (45), nekadašnji fudbaler banjalučkog Borca, nalazi se u Fudbalskom savezu BiH još od 2012. godine. Od 2012. do 2016. godine je bio potpredsjednik NS BiH, da bi 2017. godine dobio funkciju dikretora svih reprezentativnih selekcija BiH.

Rusmir Cviko

Rusmir Cviko (48) je nekadašnji fudbaler Sarajeva i Željezničara, a poslije završetka igračke karijere radio je kao trener u omladinskim selekcijama naše zemlje. Najveću afirmaciju doživio je u Željezničaru, gdje je četiri godine bio sportski direktor i pomoćnik Amaru Osimu te osvojio pet trofeja. Posljednjih nekoliko godina Cviko je bio u Kini i to kao trener Dalian Transcendencea te Meizhou Hakke gdje je radio rame uz rame sa velikim trenerskim europskim imenima. Posjeduje UEFA Pro licencu. Već je na neki način bio saradnik reprezentacije, kada je 2009. godine organizovao boravak Zmajeva u Belgiji. Osim trenerskog posla, biće sigurno značajan i za logističke zadatke potrebne za rad reprezentacije BiH.

Adnan Čustović donio veliku pobjedu BiH nad Turskom 2007. godine

Adnan Čustović (41) je bivši A reprezentativac BiH, koji je većinu svoje igračke karijere proveo u Francuskoj i Belgiji. Za našu reprezentaciju odigrao je pet utakmica i postigao jedan pogoda. Igrao je kod Fuada Muzurovića u kvalifikacijama za EURO 2008, a svi se sjećamo njegovog pobjedonosnog gola protiv Turske u posljednjim sekundama utakmice na Koševu. Posjeduje UEFA Pro licencu, a u posljednje dvije godine trenirao je belgijske prvoligaše Oostende te Beveren. Oostende je praktično kao trener ostavio u prvoj ligi. Čustović bi mogao biti pravo osvježenje u stručnom štabu Zmajeva, jer se radi o perspektivnom treneru koji je prošao edukaciju u Belgiji. Karakteristično za njegov metod rada jeste to da je u toku samih utakmica u belgijskoj Jupiler ligi nerijetko znao mijenjati formaciju i preferirao je moderan, napadački fudbal.

Slaven Musa

Slaven Musa (48) je aktuelni selektor U19 BiH. Musa je kao trener predvodio Bronjo, Čelik, Široki Brijeg i mostarski Zrinjski. Najveći uspjeh mu je osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine sa Širokim Brijegom u sezoni 2012. / 2013. Također, Slaven Musa ima UEFA Pro licencu.

Eldin Jelešković na treningu BiH

Eldin Jelešković (41) je docent Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu i jedan od najobljih kondicionih trenera u Bosni i Hercegovini. Trenutno radi kao stručni konstultant za fizičku pripremu igrača FK Sarajevo. Jelešković je sa Zrinjskim, Željezničarom i Sarajevom osvojio veliki broj trofeja. Povremeno je vodio i treninge reprezentacije BiH, a radio je i u Angoli sa Draganom Jovićem. Već 15-tak godina je privatni kondicioni trener kapiten našeg nacionalnog tima Edina Džeke. Ujedno je i kum Džekinom sinu.

(Reprezentacija.ba)