Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj se prisutnim novinarima obratio selektor naše fudbalske reprezentacije Dušan Bajević.

Šta za vas znači dolazak na funkciju selektora fudbalske selekcije BiH?

“Kada je predsjednik predložio da budem taj koji će naslijediti Prosinečkog, nisam u prvom momentu o tome mnogo razmišljao. Ipak, vremenom su dani bili sve kraći i odluka je morala da se donese, a i vrijeme koje sam proveo u Fudbalskom savezu me “natjeralo” da pristanem da budem selektor. Pokušat ćemo da reprezentaciju odvedemo na EURO. Mislim da je vrhunac kada se nalazite na čelu reprezentacije. “

Razgovarali ste sa Lulićem i još nekim igračima. Da li ima još nekih igrača koje želite vratiti. Ognjen Vranješ se konstantno spominje u javnosti?

“Za Vranješa ću odmah odgovoriti. Vranješ je dio reprezentacije i dao je mnogo reprezentaciji. On mora da vodi o svom ponašanju van terena i o posljedicama koje mora da snosi. Mislim da povratak zavisi najviše od njega samog. Razgovarao sam s njim i još jednom ću razgovarati.”

Kako će izgledati igrački kadar za baraž?

“Računam na sve igrače koji su spremni. Ne nabrajamo imena.Reprezentacija je reprezentacija. Igrači moraju shvatiti šta znači igranje za reprezentaciju. Oni se moraju promijeniti i treba da gledaju samo na uspjeh reprezentacije.”

Ovdje ste već duži period. Znate kakva je atmosfera bila pred odlazak u Brazil. Smatrate li da li postoji ambijent da mi kroz ove dvije utakmice baraža odemo na EURO?

“Ambijent mora da postoji. Ako ne postoji, mi ćemo ga stvoriti i već smo počeli da radimo na tome. Nikome nećemo dozvoliti da nam pokvari to. Razgovarat ćemo sa svima i mislim da su momci veoma ozbiljni. Igraju u velikim klubovima i profesionalno ponašanje moraju da prihvate i ovdje.”

Da li ste već razmislili o protivnicima u baražu. Možete li dati svoje mišljenje o Sjevernoj Irskoj i potencijalnim rivalima Slovačkom i Republikom Irskom?

“Već smo počeli sa pripremama za meč sa Sjevernom Irskom. Već smo kompletirali stručni štab. Moramo što bolje da upoznamo tim Sjeverne Irske, iako imamo već jednu sliku iz UEFA Lige nacija. Ovaj period pred nama ćemo iskoristiti da se što bolje upoznamo sa njima. Uporedo ćemo pratiti i naše igrače da vidimo u kakvoj su formi.”

Koliko će vam pomoći to što smo već imali priliku igrati sa Sjevernom Irskom? Koliko je otežavaujuće što nećete imati mnogo vremena za pripremu?

Bajević ima pet novih pomoćnika, jedan je Zvjezdan Misimović

“Kako je nama tako je i njima. Mi znamo šta nam sve treba. Razgovarat ćemo sa igračima kako bi savladali ovu važnu prepreku. Vjerujem da motiv postoji i da su svi igrači svjesni šta dobijamo ako pobijedimo prvu i drugu utakmicu, odnosno da ćemo izboriti plasman na EURO. Moramo da pratimo sve što se događa u Sjevernoj Irskoj da nas ne bi nešto iznenadilo.”

Kakav je vaš stav prema igračima koji nisu standardni? Begović je prešao u Milan i gotovo sigurno da neće imati mnogo prilike da brani. Također, imamo još takvih igrača.

“To je problem koji sada ne možemo riješiti. Nama je izuzetno važno iskustvo igrača. Nije najvažnije, ali je veoma važno. Mi u narednim utakmicama ne trebamo toliko da gledamo na igru, već su nam potrebne pobjede. Naravno, ako postoji igrač koji ima kvalitet, ali ne igra mnogo, sigurno da dolazi u obzir da nam pomogne u ovim susretima.”

Reprezentacija možda nikada nije imala jači stručni štab. Da li ovaj stručni štab može i u budućnosti biti u A selekciji, bez obzira na rezultat u baražu?

“Mi razmišljamo samo o Sjevernoj Irskoj. Svi imaju ugovor, a šta će biti kasnije to ćemo vidjeti. Vjerujem u stručni štab, svaki od njih je veoma ozbiljan i reprezentaciju vide onako kako je vidim i ja. Mnogo stvari mogu uraditi kako bi što spremnije dočekali narednu utakmicu. Moramo otići na EURO i napraviti ta dva koraka i na taj način bi se odužili našoj publici, koja je sve vrijeme uz nas.

(Reprezentacija.ba)