Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini u prethodnim danima uspješno je okončao procese raskida ugovora nekoliko fudbalera s Nogometnim klubom Čelik.

Sindikat je povodom toga objavio saopštenje, koje vam prenosimo u cijelosti:

“Nadležna komisija Nogometnog saveza Zeničko-Dobojskog donijela je odluku u korist igrača, te je njihov zahtjev okarakterisan kao opravdan i Ugovori između kluba i igrača su jednostrano raskinuti na osnovu višemjesečnih dugovanja kluba prema njima, te ne plaćanja obaveznih doprinosa za period čitave 2019. godine.

S druge strane, komisija nije donijela odluku o iznosu potraživanja, koje Klub mora platiti igračima, iako je u skladu s članom 123. Pravilnika o statusu i transferu igrača NFSBiH bila dužna donijeti odluku u roku od 30 dana, od trenutka prijema zahtjeva igrača. Dodatnim zahtjevima za očitovanje, Nogometni/ Fudbalski Savez Zeničko-Dobojskog Kantona nastojao je dobiti na vremenu, a u toku čitavog procesa itekako su pokazali naklonost klubu, te su uposlenici ovog Saveza pojedinim igračima savjetovali da ostanu dio NK Čelik Zenica, iako moraju nepristrano postupati u svom poslu.

Generalna sekretarka Nogometnog/ Fudbalskog Saveza Zeničko-Dobojskog Kantona izvršila je “zloupotrebu procesnih prava”, te “zloupotrebu” svog položaja, stavljajući se jasno na stranu Kluba, odugovlačenjem postupka i probijanjem propisanih rokova. Nogometni/ Fudbalski Savez Zeničko-Dobojskog Kantona morao je i po pitanju dugovanja donijeti odluku u korist igrača, s obzirom na to da je NK Čelik Zenica zakasnio sa svojim izjašnjenjem.

U nastavku procesa bit će angažiran vještak financijske struke, kako bi se utvrdio stvari iznos dugovanja, a Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, putem svojih pravnih zastupnika, tražit će da se isključivo angažuje vještak s liste stalnih sudskih vještaka, a nipošto lice po odabiru Nogometnog/ Fudbalskog saveza BiH, te smo spremni u nastavku procesa angažirati i vještaka grafološke struke kako bi se utvrdila validnost potpisa s obzirom na to da se pojavljuju brojne nelogičnosti u samom postupku.

Nogometni Klub Čelik Zenica osporava dugovanja za devet članova Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH, koje zastupaju partnerske advokatske kancelarije.

Iznos dugovanja, čije postojanje prihvata NK Čelik Zenica iznosi ukupno oko 10% od onoga što su stvarna potraživanja igrača, a kao dokaz tome prilažu bankovne izvode i analitičke kartice. Nijedan od igrača, za vrijeme trajanja svog ugovora, nije dobivao isplate od strane NK Čelik Zenica putem bankovnih računa, već putem klupske blagajne.

Samim tim svaki bankovni izvod nije stvaran, odnosno nije potpisan od strane igrača, nije je klub raspolagao sa žiroračunima igrača, s obzirom na to da je klub tek krajem 2019. godine po prvi put zatražio podatke o bankovnim računima, kada su oni već započeli procedure raskida ugovora.

Dalje, NK Čelik Zenica predočio je Nogometnom/ Fudbalskom Savezu Zeničko-Dobojskog Kantona znatno veći broj dokaza o izvršenju uplata prema igračima, nego što je stvarno stanje. Primjera radi, pojavile su se različite uplatnice i “nota računi” isplata prema igračima, koje igrači nisu potpisali i predmet su budućeg utvrđivanja validnosti. Bitno je istaći da nijedan igrač, koji je raskinuo Ugovor s Klubom ne bi pomislio da promijeni sredinu i pokrene postupak protiv Kluba ako je njegov iznos potraživanja manji, nego što je stvarno stanje. A, stvarno je stanje da se pojedinim igračima duguje po šest ili čak sedam mjesečnih plata, druge ugovorne obaveze nisu plaćene kao i naknade za stan ili prijevoz.

Također, NK Čelik Zenica, prilikom saznanja o pokretanju postupaka igrača protiv Kluba, krenuo je naglo da kažnjava igrače bez valjanog pravnog osnova. Primjera radi, igrači su “navodno” kažnjeni 15.12.2019. godine, iako su tada bili na pauzi, niti su imali bilo kakve klupske obaveze, a klub je “navodno” propisao i kaznu za 10.1.2020. godine zbog ne dolaska na trening. NK Čelik Zenica nije sproveo odvarajuće procedure i disciplinski postupak nije otvoren protiv igrača, a njima nije data prilika za izjašnjenje, te će prema važećim Zakonima takav postupak biti odbačen.

Bitno je istaći da do trenutka raskida ugovora (17.1.2020.) igrači nisu bili obaviješteni od trenera, sportskog direktora ili direktora o terminima treninga, a jedinu informaciju o terminu treninga prenio je bivši fizioterapeut kluba, dakle, neovlašteno lice za te poslove, koji u tom trenutku nije imao ugovor odnosno bilo kakav radni odnos s klubom.

Bitno je istaći, također, da sama rješenja o kazni ne mogu biti validna ni zbog toga što “novi” direktor NK Čelik, državljanin Republike Turske, nema prijavljen boravak u BiH, samim tim ne može biti osoba – potpisnik i lice za zastupanje organizacije, a u sredstvima javnog informiranja nisu dostupne informacije da li je Upravni odbor NK Čelik Zenica održao bilo kakvu sjednicu, na kojoj će potvrditi njegovo imenovanje što je, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, pravni put kako se imenuje lice ovlašteno za zastupanje.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH želi istaći da smo kontaktirali putem matične organizacije FIFPRO i nadležna tijela FIFA-e i informisali problemima s kojima se susreću igrači, te su započeti procesi protiv kluba i na međunarodnom sudu FIFA DRC te želimo posjetiti da je naša organizacija u protekla tri mjeseca na sve moguće načine, poput brojnih posjeta klubu, sastanaka, poziva i dopisa, pokušavala pronaći mirno rješenje s klubom, međutim do toga nije došlo i svjesni smo da će nastavak postupka otkriti brojne nezakonitosti u NK Čelik Zenica, zbog kojih će morati reagovati različiti organi vlasti, a zbog kojih će odgovorna lica biti sankcionisana”, navodi se u saopštenju.

(Reprezentacija.ba)