Novi selektor Dušan Bajević imat će manje od sedam dana da uigra ekipu za utakmicu baraža 26. marta protiv Sjeverne Irske u Zenici. Pobijedimo li taj meč, plasman na EURO 2020 tražit ćemo 31. marta pobjedom protiv Irske ili Slovačke, također u Zenici.

Shodno tome selektor je već uveliko zasukao rukave i radi na što boljoj pripremi onoga što će igrače dočekati kada u martu dođu na pripreme reprezentacije za baraž.

Bajević je već godinama aktivno uz fudbalsku reprezentaciju BiH. Gledao je utakmice, bio je prisutan na većini treninga, vodio je razgovore sa selektorima i vjerovatno nema trenera koji u ovom trenutku bolje poznaje stanje u igračkom kadru BiH.

Sa tim iskustvom odmah je po preuzimanju reprezentacije najavio kako će nam za plasman trebati svi najbolji raspoloživi igrači, pa je kao prvi zadatak pokušao vratiti Senada Lulića (34) kojeg je posjetio u Rimu. Prve informacije govore kako Lulić baš i nije previše zainteresovan da se vrati u reprezentaciju, a na ruku njegovom povratku ne ide ni nesretno snimljena izjava u kojoj nije baš najpohvalnije govorio o načinu rada u našem nacionalnom timu. Ipak, za profesionalan rad nema veće garancije od Dušana Bajevića, pa je Luliću ovo idealna prilika da za sebe i javnost zatvori tu priču koja prati i njega i reprezentaciju. Plasman na EURO 2020 bila bi velika kruna njegove svakako velike karijere koju je napravio u Laziju.

Bajević, Misimović i Pilav na utakmici Roma – Juventus, Foto: Reprezentacija.ba

Logika nalaže da se u reprezentaciju vrati i golman Milana Asmir Begović (32) za kojeg se svi nadamo kako će imati puno bolje odnose sa Bajevićem nego li ih je imao sa Robertom Prosinečkim. I Begović i svi igrači sigurno su puno naučili iz njegovog slučaja odnosa sa bivšim selektorom, ali jasno je kako jedan golman koji je odabir velikog Milana definitivno po kvaliteti mora biti u prva tri golmana BiH.

“Kada igra on redovno pogađa” princip je po kojem već godinama igra Milan Đurić (29). Ove sezone, oporavljen od povreda, Đurić igra odlično u drugoj talijanskoj ligi gdje je u 18 mečeva dao šest golova za Salernitanu. Za BiH ima nevjerovatnu statistiku. U A reprezentaciji je u 14 mečeva dao sedam golova, a za U21 BiH ima više golova nego utakmica – šest golova u četiri utakmice. Jednostavno, on je baš kao i Izet Hajrović – amajlija i sretni talisman reprezentacije BiH, koji sa svojim golgeterskim sposobnostima itekako može pomoći u narednim mečevima. Posebno protiv jakih i visokih stopera Sjeverne Irske i eventualno Irske.

Pojedini mediji pisali kako bi se u reprezentaciju mogao vratiti i Ognjen Vranješ (30). Stoper AEK-a ove sezone odigrao je 16 mečeva, a AEK je treći u ligi. Dovoljno za poziv u reprezentaciju BiH, da Ognjen Vranješ na desnoj ruci nema istetoviranog fašistu i ratnog zločinca – četničkog vojvodu popa Đurića odgovornog za najteže zločine u drugom svjetskom ratu i finansiranje i podstrekivanje četnika u ratnim zločinima tokom posljednje agresije na BiH. Zaigra li Vranješ sa tom tetovažom morat će biti uhapšen i uklonjen sa stadiona po Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim događajima po kojem je zabranjeno “isticanje obilježja, transparenata, zastava ili drugih stvari sa tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem ili uzvikivanje slogana kojima se iskazuje ili podstiče mržnju ili nasilje na osnovu rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti ili neke druge posebnosti, odnosno čiji je sadržaj uvredljiv ili nepristojan”. Uz to pozivanje igrača koji promoviše fašizam bila bi velika sramota i mrlja na svjetskoj sceni za antifašistički renome Bosne i Hercegovine, kao i za renome samog selektora Dušana Bajevića čiji je cijeli život obilježen zdravim vrijednostima.

Od igrača koji su već u reprezentaciji praktično nema onih koji se nameću za veću minutažu od one koju već imaju, izuzev možda Samira Memiševića (26) koji je godinama već među najboljim stoperima u Holandiji, a u reprezentaciji BiH je prilike dobivao na kapaljku.

Nadamo se kako Bajević neće čekati toliko dugo da priliku da Ameru Gojaku (22) koji je morao dočekati blamažu BiH protiv Finske da dobije priliku i u potpunosti zasija na terenu. U posljednja četiri meča za reprezentaciju je dao četiri gola i dva puta asistirao.

Od mladih igrača koji se nadaju većoj šansi svakako su tu Luka Menalo (23) koji briljira u Olimpiji sa devet golova i pet asistencija u 24 meča, ali i mladi reprezentativci napadač Ermedin Demirović (21) i stoper Besim Šerbečić (21) koji su u svojim klubovima važni faktori. Jako važno – Gojak, Menalo i Šerbečić igraju za ekipe koje su prve na tabeli, a i Demirovićev St. Gallen je na dobroj trećoj poziciji u Švicarskoj.

Nekako je previše tiho iz reprezentacije kod Roberta Prosinečkog ispao i Deni Milošević (24) koji igra redovno u Konyi za koju je ove sezone dao tri gola, a koji je pogađao za BiH i u kvalifikacijama za EURO 2020.

Niko ne može garantovati uspjeh u baražu, ali su navijači mirni kada znaju da je na kormilu reprezentacije BiH provjereni stručnjak, dokazani patriota i moralna vertikala Dušan Bajević.

(Reprezentacija.ba)