Stoper U21 BiH Nihad Mujakić (21) stigao je u nedjelju u turski Belek gdje se pridružio ekipi Hajduka.

Mujakića je dočekao sportski direktor, rođeni Sarajlija, Mario Stanić, koji ga je vrlo brzo upoznao sa ostatkom momčadi i trenerom Igorom Tudorom.

Upravo je Igor Tudor vjerovatno jedan od glavnih razloga što se Mujakić odlučio doći u Hajduk, jer je već sa 41 godinom trener koji ima zavidnu karijeru – vodio je Udinese, Galatasaray, Karabukspor, PAOK i ranije Hajduk, a u hrvatskoj reprezentaciji je bio asistent. Uz to i sam Tudor je bio stoper, a sama činjenica da je sedam godina igrao za Juventus i više od 50 puta nastupio za hrvatsku reprezentaciju garancija je da će Mujakić od njega moći naučiti puno.

Mujakić u Hajduk dolazi iz belgijskog Kortrijka u kojem nije dobio pravu šansu za dokazivanje, a u splitskom klubu se sigurno nada većoj minutaži.

Mujakićeve kvalitete i predispozicije nisu nepoznate, pa je sigurno kako mu samo treba minutaža i povjerenje trenera da nastavi sa svojim napretkom.

Mujakić je danas uz Besima Šerbečića najbolji mladi stoper fudbalske reprezentacije BiH, a dolazak u Hajduk mogao vratiti u život baš kao što je Šerbečić napravio posudbom iz Rosenborga u Sarajevo.

A daljnji pravilan razvoj Mujakića i Šerbečića mogao bi biti ključan za svjetlu budućnost fudbalske reprezentacije BiH koja bi u njima dvojici mogla dobiti vrlo kompatibilan i kvalitetan stoperski par.

Mujakić je ugovorom vezan do 2023. godine sa Kortrijkom, a u tekućoj sezoni je sakupio samo dva nastupa za belgijski klub.

(Reprezentacija.ba)