​Zoran Erbez, aktuelni selektor pionirske U15 reprezentacije BiH, najozbiljniji je kandidat za novog selektora mlade fudbalske U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine, potvrđeno je “Nezavisnim” iz Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Nakon što je Vinko Marinović postigao dogovor o preuzimanju trenerske klupe Fudbalskog kluba Sarajevo, automatizmom će morati odstupiti s pozicije stratega bh. nada. Za ovu funkciju svoje prijedloge dostavljaće FS RS, čiji će Izvršni odbor zasjedati već u ponedjeljak.

“Naravno, treba sačekati zvanične upute iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH po ovom pitanju, ali ćemo već u ponedjeljak na sjednici Izvršnog odbora razgovarati na ovu temu. Sigurno je da imamo nekoliko kandidata za koje vjerujemo da mogu kvalitetno odgovoriti izazovu koji nosi mlada U21 reprezentacija BiH. Zoran Erbez je kandidat o kojem ozbiljno treba razmisliti. Riječ je o studioznom stručnjaku, koji je odlično selektirao nekoliko mladih selekcija u proteklih nekoliko godina. Zaista ima kontinuitet. Između ostalog, ima značajan udio u stvaranju kadetskog tima, kao dio stručnog štaba selektora Sakiba Malkočevića, koji je nekoliko puta igrao na Evropskom prvenstvu. Ostavio je i snažan trag i u klupskom fudbalu, prije svega u Slaviji iz Istočnog Sarajeva. Nema sumnje da bi Erbez mogao biti kvalitetno rješenje”, rekao je Milorad Lale, potpredsjednik FS RS.

Među kandidatima mogli bi se naći Branislav Krunić, aktuelni trener Borca, Mladen Žižović, strateg Zrinjskog, i Slobodan Starčević iz bijeljinskog Radnika.

“Pitanje je koliko je realna opcija da neko od njih prihvati funkciju s obzirom na to da imaju angažman. Ima, naravno, i slobodnih trenera, ali je isto tako pitanje zašto su bez angažmana. O svemu ćemo detaljno razmisliti, a odluka će, pretpostavljam, biti donesena najkasnije do kraja januara”, smatra Lale.

Iako je moguće da se na listi nađu još neka imena, gotovo je sigurno da pojedini neće ući u razmatranje.

“Trenerima koji su već radili u U21 reprezentaciji vjerovatno nećemo dati priliku, poput Vlade Jagodića, Nikole Nikića… Trebamo nova rješenja, kvalitetna, jer U21 reprezentacija je ulaznica u A tim”, zaključio je Lale, prenose “Nezavisne”.

Pravilnik N/FS BiH ne dozvoljava da selektor istovremeno sjedi na klupi reprezentacije i nekog kluba. Najsvježiji primjer je Nermin Šabić, koji je imenovan za selektora kadetske reprezentacije BiH i automatski je podnio ostavku na klupi TOŠK-a iz Tešnja, člana Prve lige Federacije BiH.

(Reprezentacija.ba)